Pääkirjoitus: Rauma sai UPM:ltä pahan iskun, mutta ei mene polvilleen - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Rauma sai UPM:ltä pahan iskun, mutta ei mene polvilleen

11.9.2019 3:00

Metsäyhtiö UPM:n suunnitelma sulkea vielä kuluvan vuoden aikana SC-paperikone Raumalla on paha isku Raumalle ja koko työssäkäyntialueelle. Rauman asukaslukuun verrattuna kyse on lähes yhtä suuresta katastrofista kuin Pori koki Venatorin pigmenttitehtaan palon jäljiltä.

Arviolta 179 työpaikan menetys aiheuttaa epävarmuutta lukuaan suuremmalle joukolle ihmisiä. Murheellisessa dominopelissä mustat palat kaatuvat kohti metsäalaa ja logistiikkaketjuja. Jo nyt lomautuksista kärsineelle Rauman satamallekaan paperikoneen sulkeminen ei tiedä hyvää. Taloutensa kanssa painiva Rauman kaupunki menettää tärkeitä verotuloja.

Työpaikkojen menetys merkitsee monille inhimillistä tragediaa, mutta onneksi juuri Raumalla hehkuu tällä hetkellä voimakas toivon kipinä.

Vuonna 2017 Raumalla toimintansa aloittaneen Kariniemen siipikarjatuotteita valmistavan HKScanin tehtaan tuotanto alkaa asettua uomiinsa ja Metsä Groupin sahainvestointi on tuomassa sata välitöntä työpaikkaa. Jälkimmäisestä investoinnista saadaan lopullinen investointipäätös ensi vuonna. Tehdasinvestoinnin arvo on 200 miljoonaa euroa. Metsä Fibren mukaan sahan arvioitu tuotanto olisi noin 750 000 kuutiometriä vuodessa ja sen positiivinen vaikutus ulottuisi varsinaisen tehtaanväen ohella lukemattomiin muihin toimijoihin.

Rauma Marine Constructions puolestaan on saavuttanut jo miljardiluokan tilauskannan. Kuluvana vuonna telakka on julkistanut sopimukset Vaasa–Uumaja-välin liikenteeseen tulevasta matkustaja-autolautasta sekä AS Tallink Gruppin Helsinki-Tallinna välille tulevasta uudesta shuttle-aluksesta. Merivoimat puolestaan aikoo rakennuttaa Rauman telakalla neljä uutta 2020-laivueen sotalaivaa.

Rauman kaupungille, työvoimahallinnolle ja kaupungin alueella toimiville kasvuyrityksille paperikoneen sulkeminen heittää kovan, mutta saavutettavissa olevan haasteen.

Rauman alueella työvoimakoulutus on pikaisesti mukautettava palvelemaan uusia osaamistarpeita.

UPM:ltä vapautuu työvoimaksi ahkeraa ja motivoitunutta väkeä, jonka sijoittuminen uusien työmahdollisuuksien pariin on saatava mahdollisimman nopeaksi ja joustavaksi.

Paperikoneen sulkeminen satuttaa pahoin, mutta ei tapa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos