Porissa vihreillä on ratkaisun paikka - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porissa vihreillä on ratkaisun paikka – valinta on tehtävä ympäristövalvonnan potentiaalisen heikentämisen ja konsensuspolitiikan välillä

7.5.2020 7:21

Porin kaupungin ympäristö- ja elinkeinotoimien liittäminen saman katon alle etenee ensi viikolla. Kaupunginhallituksen on määrä antaa asialle siunauksensa ja kyllähän se antaa, koska organisaatiomuutokselle on kahden suurimman puolueen sdp:n ja kokoomuksen tuki.

Asevelisuhteissa kerrotaan tapahtuneen liennytystä koronakevään aikana.

Asia on erityisen hankala vihreille. On aivan päivänselvää, että ympäristöasiat ovat joskus ristiriidassa elinkeinopoliittisten tavoitteiden kanssa. Kun sama porukkaa valvoo molempia, toista joudutaan painottamaan.

Porin ympäristötoimessa jotkut virkamiehet ovat kokeneet, että heidät on sivuutettu asian valmistelussa. Pelko on, että lupaprosessien riippumattomuus järkkyy.

Vihreiden sisällä on asiasta kahtalaista näkemystä. Toisaalta ollaan sitä mieltä, että kannattaa olla mukana niissä pöydissä, joissa asioista päätetään ja mennä muiden mukana. Toisaalta, mitä puoluetta kuntalaisen pitää äänestää, jos haluaa painottaa ympäristöasioita?

Vihreillä on 11-jäsenisessä kaupunginhallituksessa yhden naisen edustus. Anne Liinamaa kertoo vielä pohtivansa kantaansa. Eriävän mielipiteen merkitys olisi lähinnä symbolinen ja ärsyttäisi muita.

Valtuustokauden alussa näytti siltä, että vihreät pääsisivät pienestä koostaan huolimatta vaa’ankieliasemaan oikeiston ja vasemmiston välille. Puolue ei ole pystynyt ulosmittaamaan paikkaa.

Vihreät saivat nimensä valtuustosopimukseen, mutta sen sisältö jäi niin väljäksi, että sitä voi tulkita kuten parhaaksi näkee.

Koronakriisin vuoksi vihreät vaativat sopimuksen uudelleen tarkastelua, mutta muissa puolueissa lehtikään ei liikahtanut. Varsinkin nykytilanteessa demarit pitävät kaksin käsin kiinni kirjauksesta, että kunnan työntekijöitä ei lomauteta, vaikka kaikilla ei juuri nyt ole varsinaista tekemistä.

Vihreät ovat markkinoineet itseään äänestäjille uudenlaisella politiikalla. Ei enää kähmintää kabineteissa, vaan avoimempaa touhua. Ei enää sulle-mulle -jakoja. Ei enää poliittisia virkanimityksiä.

Vihreiden on valittava linjansa. Pitääkö itsepintaisesti kiinni ideaalista, vai ollako kuten muut puolueet ja saada siten joskus ehkä jotain läpi. Kaikesta päätellen asemointi tuottaa tuskaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?