Pääkirjoitus: Jalkapallon EM-kisat ja Venäjä tuntuu oudolta yhdistelmältä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Jalkapallon EM-kisat ja Venäjä tuntuu oudolta yhdistelmältä

14.12.2019 7:19

Venäjän valtiojohtoinen dopingohjelma paljastui muutama vuosi sitten. Wadan maanantaina antama rangaistus on jatkoa samalle skandaalille.

Maailman antidopingliitto Wada ilmoitti alkuviikolla päätöksestään sulkea Venäjä neljäksi vuodeksi ulos kansainvälisistä urheilukilpailuista. Päätös oli yksimielinen.

Taustalla on muutaman vuoden takainen skandaali, jossa Venäjän valtiojohtoinen dopingohjelma paljastettiin.

Wada antoi Venäjälle mahdollisuuden puhdistaa maineensa, mutta senkin tilaisuuden itänaapuri hölmöili. Raju tuomio oli jotain, jota osasi odottaa systemaattisen dopingin käytön ja siihen liittyvän suhmuroinnin jälkeen.

Mutta yhtälö ei olekaan niin yksinkertainen, mitä voisi päätellä lauseesta ”Venäjä suljetaan ulos kansainvälisistä urheilukilpailuista”.

Ensin uutisoitiin, että Wadan linjauksen noudattaminen koskee kaikkia lajiliittoja, jotka ovat sitoutuneet kansainvälisen antidopingtoimiston toimintaan.

Toisen aallon uutisoinnissa jo myönnettiin, että venäläisurheilijat saavat edelleen osallistua esimerkiksi ensi kesänä järjestettäviin Tokion olympialaisiin neutraalin lipun alla.

Sitten kerrottiin, että kielto koskeekin vain MM-kisoja ja olympialaisia. Ei siis EM-kisoja.

Tällä vältyttiin tilanteelta, jossa Venäjä olisi täytynyt sulkea pois ensi kesän jalkapallon EM-kisoista. Se olisi tiennyt myös yhden pelipaikkakunnan vaihtamista, sillä Pietari isännöi otteluita alkulohkossa, puolivälierissä ja lohkovaiheessa.

Tuntuu kieltämättä oudolta, että lähes täydelliseen ”urheilukieltoon” asetettu maa isännöi ja edustaa erittäin seurattua urheilutapahtumaa vain puoli vuotta kovan päätöksen jälkeen.

Jalkapallon EM-kisoilla on Venäjän lisäksi 11 isäntämaata, joten korvaavia pelipaikkoja olisi löytynyt helposti.

”Sormien läpi katselun” syyksi selvisi se, että Euroopan jalkapalloliitto Uefa sekä muut kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan alaiset maanosaliitot liitetään osaksi Wadan säännöstöä vasta vuonna 2021.

Nykyisen päätöksen mukaan Venäjän lipun alla pelaavaa maajoukkuetta ei siis nähdä jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa 2022, mikäli maa selviytyy sinne karsinnoista. EM-kisoissa kaikki on ennallaan.

Byrokratian rattaat pyörivät kankeasti, joten lienee todennäköistä, että Venäjä pelaa omilla väreillään ja kansallishymneillään myös jääkiekon MM-kisoissa keväällä Sveitsissä.

Selkeämpää olisi ollut, kun maa olisi suljettu heti kaikesta arvo- kisatoiminnasta ilman porsaanreikiä ja poikkeuksia. Valittamisen oikeus mahdollistaa pelin venyttämisen jatkoajalle, sillä Venäjä varmasti aikoo valittaa pannastaan urheilun kansainväliselle välimiestuomioistuimelle CAS:lle. Sen päätös kuultaneen vasta keväällä.

Oma lukunsa ovat Venäjälle jo myönnetyt vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat.

Niiden kohtalo on vielä täysi mysteeri, mutta eiköhän niidenkin järjestämiseen jokin keino löydy.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: