Pääkirjoitus: Harjavallan esimerkki muistuttaa, että jokainen voi tehdä oman osansa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Harjavallan esimerkki muistuttaa, että jokainen voi tehdä oman osansa

1.7.2019 3:00

Samalla kun Harjavallan valtuusto päätti kesäkuun kokouksessa muun muassa uuden päiväkodin rakentamisesta, jäi vähemmälle huomiolle päätös liittyä Hinku-, eli Kohti hiilineutraalia kuntaa -verkostoon. Sitä koordinoi Suomen ympäristökeskus.

Maakunnallisesti päätös ei ole aivan uusi asia; Satakunnasta mukana ovat jo muun muassa Eurajoki, Pori ja Rauma. Koko maassa Hinku-kuntia on yli 50.

Käytännössä olennaisinta on, että kaupunki tavoittelee koko alueellaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Huomattavaa on, että tavoite koskee kaikkea kunnan rajojen sisäpuolella tapahtuvaa toimintaa, myös asukkaita.

Yksi syy sille, miksi Harjavallan kaupunki liittyi verkostoon, on se, että päästöjen vähennys on Harjavallassa toteutunut jo samalla tasolla kuin pidempään mukana olleilla. Vuosien 2007–2015 välillä päästöjen on laskettu vähentyneen yli 30 prosenttia. Syitä olla liittymättä ei siis ollut.

Vaikka paikkakunnalla toimiva suurteollisuus on aktiivisesti pyrkinyt vihreämpään jalanjälkeen, päästökaupassa mukana olevat laitokset ovat tavoitteen ulkopuolella.

Konkreettisia keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi kaupunki aikoo hakea valtakunnallisen Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hankkeen avulla. Hankkeessa on mukana muun muassa Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Toki niitä on tehty paljon jo ennen. Esimerkiksi valtaosa kaukolämmöstä tuotetaan teollisuuden hukkalämmöstä, katuvaloissa on siirrytty led-valaisimiin ja uuden päiväkodin hirsirakenne sitoo hiiltä. Päiväkotia tullaan lämmittämään maalämmöllä.

Kun puhutaan hiilijalanjäljen pienentämisestä ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä, kysytään usein, mitä pieni Suomi – ja tässä tapauksessa yksi kaupunki – voi tehdä maailmanlaajuisen ongelman ratkaisemiseksi.

Hihasta vedetään esimerkiksi Kiina- ja Intia-kortit.

Harjavallassa asiaa on katsottu toisinpäin. Kuten kaupunginjohtaja Hannu Kuusela kertoo ilmastoasiantuntijan ilmaisseen asian, on tilanne jo niin huolestuttava, ettei ole varaa jättää toteuttamatta yhtään toimenpidettä, jolla ilmaston lämpenemistä voidaan hillitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut