Kaikkien tiilenpäitä lukemaan tuomittujen ei nyt tarvitsekaan mennä vankilaan – poikkeustila vaikuttaa myös muurien sisäpuolella - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kaikkien tiilenpäitä lukemaan tuomittujen ei nyt tarvitsekaan mennä vankilaan – poikkeustila vaikuttaa myös muurien sisäpuolella

20.3.2020 3:00

Koronapandemian aiheuttama poikkeustila näkyy monin tavoin myös oikeushallinnossa. Yksi seuraus on se, ettei kaikkien ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittujen tarvitsekaan nyt mennä lukemaan tiilenpäitä.

Uutinen voi äkkipäätä tuntua yllättävältä, onhan kansan syvien rivien vankkumaton mielipide muutenkin, että tuomioistuimet langettavat Suomessa aivan liian lieviä rangaistuksia. Päätökseen on kuitenkin hyvät perustelut.

Oikeusministeriö antoi keskiviikkona asetuksen, jonka mukaan sakon muuntorangaistuksia ja enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistuksia ei panna täytäntöön kolmen kuukauden aikana 19. maaliskuuta alkaen. Vankilareissut eivät kuitenkaan saa siirtyä yli kahdeksaa kuukautta eivätkä niin, että tuomiot eivät olisi enää täytäntöönpanokelpoisia.

Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että koronaviruksen leviämisen riskiä vankien ja henkilökunnan keskuuteen halutaan pienentää. Olot vaarallisen viruksen leviämiselle suljetussa ympäristössä ovat hyvin otollisia.

Koronaviruksen kaltainen,herkästi tarttuva tauti voisi aiheuttaa hallitsemattomia seurauksia vankien ja myös vankilahenkilökunnan keskuudessa. Altistumisriski kasvaa, kun suuri määrä vankeja on samalla alueella. Vankiloissa tuskin on mahdollista noudattaa muuta väestöä koskevaa määräystä, jonka mukaan yli 10 ihmisen kokoontumisia ei sallita.

Monet vangit kärsivät pitkäaikaisista päihdeongelmista, ja heidän terveydentilansa on tästäkin syystä usein muuta väestöä heikompi. Heillä on muurin toisella puolella eläviä kansalaisia suurempi riski altistua virukselle. Kysymys on myös vankilahenkilökunnan työturvallisuudesta.

Tilanteella on myös kääntöpuolensa. Vankien tapaamiset ovat edelleen mahdollisia poliiseille ja asianajajille, mutta esimerkiksi perhetapaamisia on tarkoitus hoitaa muun muassa Skype-yhteyksien avulla.

Rikosseuraamuslaitos ei puhu mitään vankilomien perumisesta, mutta jotakin voi päätellä siitä, että jo vankien siirrot toisiin vankiloihin tehdään vain aivan välttämättömistä syistä ja esimerkiksi poistumis-, opinto- ja siviilityöluvat ovat nyt kortilla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: