Kuntien kalliisti rakentamat kiinteistöt jo roskaluokissa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kuntien kalliisti rakentamat kiinteistöt jo roskaluokissa

uudet kolumnikuvat,­

6.5. 3:00

Vuosikymmenten ajan kuntien talouden ja edistyksen mittarina on ollut uusien rakennusten pystyttämisen määrä. Huonetiloja on tarvittu ja rakennettu eri palveluja varten enemmän kuin jaksetaan nyt kantaa.

Lisäksi merkittävä osa kuntien rakennuksista on ikääntynyt käyttöikänsä ehtoopuolelle. Ikä näkyy ja tuntuu niin kunnossa kuin heikossa käytettävyydessä nykyajan palvelutuotantoon. Esimerkiksi 1960- ja 1970-lukujen koulurakennusten kosteus- ja sisäilmaongelmat ovat olleet vuosia päättäjien työlistojen arkea.

Koronaepidemiaa seurannut talouden alamäki ei tietenkään helpota kunnissa tämän miinakentän purkamista. Väistämättömänä seurauksena on, että vanhoja palvelurakennuksia tulee lisää myyntiin ja viimeisenä vaihtoehtona kunnat joutuvat purkutöihin.

Aikanaan kalliilla rakennettuja kiinteistöjä tulee myyntiin nimelliseen hintaan tai luultavasti pian niitä tarjotaan ilmaiseksi. Osa kuntien toimintapääomasta on näin murentunut käsiin.

Esimerkkejä on maakunnan alueelta runsaasti. Kankaanpäässä on kaupattu jo vuosia Lohikon vanhainkotia ja viimeisimpänä on 5 000 euron tarjous mittavasta noin 4 000 neliömetrin rakennuskokonaisuudesta.

Raumalla on kaupattu kaupungin vanhaa kiinteistökantaa myös muutamien tuhansien eurojen hintaluokissa. Lisää vaikeaa kaupattavaa on tulossa, sillä kaupunginhallitus hyväksyi päivityksen kiinteistöjen kunnossapito-ohjelmaan, jota kutsutaan salkutukseksi.

Roskapankkiluokitukseen eli myytävien salkkuun Rauma asetti 20 kiinteistöä ja purettavien luokkaan 15 rakennusta, joihin kuuluu suuria koulukiinteistöjäkin. Perusteena roskaluokituksille on vähäinen käyttö, ylläpidon kustannukset ja huomattava kunnostustarve. Rauman salkkulistan mukaan myytävien kiinteistöjen ylläpito maksaa joka vuosi 114 000 euroa ja purkulistan rakennusten kulut ovat 187 000 euroa.

Jos joku oppi näistä on otettavissa, on uuden rakentaminen harkittava tarkkaan kunnissa ja tehtävä vain todelliseen palvelutarpeeseen. Rakentamisen investointikustannusten rinnalle pitää nostaa esiin myös rakennusten ylläpidon kulut, jotka on menneinä vuosina järjestelmällisesti jätetty huomiotta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?