Porin keskustan rakennusten inventoiminen on kulttuuriteko - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porin keskustan rakennusten inventoiminen on kulttuuriteko

Anne Mäkelä

8.12.2019 3:00

Joskus asioiden arvon huomaa vasta, kun joku sen osoittaa.

Porin ruutukaavakeskustan modernin arkkitehtuurin selvitystyössä on inventoitu 162 vuosina 1930–1990 rakennettua kohdetta.

Selvitys paljastaa, että Porin kaupunkikeskusta on paljon monipuolisempi kuin moni kaupunkilainen on ajatellut.

DDR-ympäristöksi arvosteltua toria pidetään esimerkiksi arkkitehtuuriltaan keskustan arvokkaimpana osana.

Antinkadulla sijaitseva Kehityksen talo on puolestaan 1930-luvulta lähtien muodostunutta rakennuskantaa, joka "arkkitehtuuriltaan edustaa funktionalismia ja on edustava esimerkki suunnittelijansa arkkitehti Jaakko Laaksovirran tuotannosta".

Selvitystyö on etenkin paikallisille silmiä avaava. Porissa on lukuisia rakennuksia, jotka näyttävät aivan erilaisilta, kun niitä katsoo toisenlaisten lasien läpi.

Torilinnan (rakennettu 1936 ja 1987) erkkerit tuovat esimerkiksi rakennukseen moniulotteisen vaikutelman, kun taloa tutkii pintaa monimuotoisemmin.

Airionkulma (1961) edustaa puolestaan rakennuskantaa, joka on säilynyt poikkeuksellisen lähellä alkuperäistä ulkoasuaan.

Arkkitehtuuri jakaa toki aina mielipiteitä, mutta sen muotoja voi yrittää ajatella monella tavalla.

Porin kaupunginkirjasto voisi esimerkiksi olla erilaisuudellaan kiehtova. Samassa kastissa on Sokoksen alkuperäinen vihreä muovikasettiverhoilu, joka olisi jo tänä päivänä jo rohkean retro.

On erinomaista, että Porin rakennuskanta on saanut oman kartoituksen. Rakennushistoria saa sille kuuluvan arvonsa ja auttaa ehkä paremmin miettimään tulevia ratkaisuja.

Porissa paljon kaunista ja arvokasta on purettu. Realismia on myös se, että kaikkea ei voi aina säilyttää. Vanha vaatii kunnostusta ja korjaamiseen sijoitettu raha ei välttämättä tuota investoijalle toivottua tulosta.

Kaupungissa on edelleen paljon kaunista ja arvokasta jäljellä. Näiden rakennusten inventoiminen on kulttuuriteko, joka on mittaamattoman arvokas tallenne jo sinällään.

Selvityksen löytää .

Vuonna 1975 Porin kauppatorilla otetussa kuvassa näkyvät muun muassa Rojohoppe, entisen Porin suomalaisen säästöpankin talo ja Airionkulma.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: