Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso osallistui Suomen edellisellä EU-puheenjohtajakaudella ensimmäiseen Suomi-Areenaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

EU-puheenjohtajakausi, joka antoi Porin Suomi-Areenalle lentävän lähdön

3.7.2019 3:00

Maanantaina käynnistyi Suomen kolmas EU-puheenjohtajakausi. Ennakkoon isäntämaa oli profiloitunut lupaamalla lopettaa matkamuistojen jaon ja Helsingin ulkopuoliset kokoukset.

Oheiskrääsää ei näin kasvavan ympäristötietoisuuden aikana taida kukaan enää kaivata. Kuinka moni 1999 Suomessa vieraillut EU-johtaja kuunteli cd-levyä, jossa Tapiolan kuoro lauloi kaikki EU:n kansallishymnit alkuperäiskielellä?

Suomen EU-puheenjohtajakauden noin 90 kokousta keskitetään Helsinkiin, kun aiemmin kokouksia oli pitkin Suomea.

Satakunnassa EU-virkamiehet - saati johtajat - eivät ole kokouksiaan pitäneet, joskin vuoden 2006 puheenjohtajakaudessa on yksi paikallisesti mielenkiintoinen piirre.

Suomen puheenjohtajuus alkoi tuolloinkin heinäkuussa. Porissa nähtiinkin pian arvovaltainen vieras, kun Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel Barroso yöpyi Noormarkun Villa Maireassa, puhui Promenadisalin seminaarissa, osallistui Suomalaisen klubin juhlaillalliselle ja kävi Kirjurin konsertissa.

Barroson Porin mietteet ovat jo historian unholassa, mutta samaan aikaan ensimmäistä kertaa järjestetty Suomi-Areena sai lentävän lähdön yhteiskunnallisena keskusteluareenana.

Suomalaisten suhtautuminen puheenjohtajuuskausiin on muuttunut käytännölliseksi. Puoli vuotta on lyhyt aika, eikä sinä aikana kovin konkreettisia asioita saada aikaiseksi. Komission uuden puheenjohtajan valintakin tuntuu vain kestävän.

Viime viikolla kuitenkin uutisoitiin EU:n kauppasopimuksesta Brasilian, Argentiinan, Uruguayn ja Paraguayn kanssa. Sopimuksen teko kesti 20 vuotta, eli asia oli jo Suomen ensimmäisen EU-puheenjohtajuuden aikana listalla.

Itse kauppasopimukseen on suhtauduttava ilolla. Se osoittaa, että kasvavan protektionismin sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan aikana voi syntyä kansainvälisiä, molempia osapuolia hyödyttäviä sopimuksia.

Sopimus tuntuu herättäneen erityistä huomiota Isossa-Britanniassa. Brexitiin valmistautuva maa tekee jatkossa itsenäisesti vastaavat sopimukset.

Voi olla, että brittien sopimus syntyy nopeammin, mutta saako saarivaltio yksinään paremman diilin kuin EU onkin sitten toinen kysymys.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos