Pääkirjoitus: Kuinka valmiita olemme isoihin uhrauksiin? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

On tuntuvien uhrausten aika – kuinka valmiita olemme siihen?

11.4.2020 3:00

Nopeasti konkretisoituneeseen koronakriisiin oli reagoitava isoilla päätöksillä, joita tehtiin normaalioloihin verrattuna valtavalla vauhdilla.

Ison rytäkän ollessa päällä kriisin taloudellisia vaikutuksia ei pystytä jakamaan tasapuolisesti. Jotkut joutuvat väistämättä etulinjaan tai jäävät syystä tai toisesta muiden jalkoihin.

Moni yrittäjä kokee joutuneensa antamaan nyt kohtuuttoman ison uhrin.

Joka kymmenes suomalaisyritys on menettänyt koronakriisin takia koko liikevaihtonsa ja kolmannes yli puolet myynnistään. Joka viides on maksuvaikeuksissa ja joka kymmenes pelkää ajautuvansa konkurssiin (SK 7.4.).

Nämä Suomen Yrittäjien tiistaina julkaiseman tutkimuksen tulokset ovat karua luettavaa.

Yritysten vaikeudet heijastuvat nopeasti työntekijöihin. Työnantajayrityksistä 43 prosenttia oli käynnistänyt lomautuksia ja seitsemän prosenttia irtisanomisia.

Tukia ja korvauksia on luvassa, mutta niiden saaminen vie aikansa. Ehtiikö liian moni upota ennen sitä, ja ovatko toimet lopulta riittäviä?

Nopeasti vaikuttaviin toimiin omalta osaltaan kykenee ainakin jokainen, jonka palkanmaksu ei ole katkennut tai tulotaso romahtanut. Tai se, jolla on varoja muuten.

Ostamalla tuotteita ja palveluita pidetään yrityksiä pinnalla ja säilytetään työpaikkoja. Pieni ostos auttaa vähän, mutta kriisistä selvitäksemme olisi hyvä kaapaista kukkaroa vähän syvemmältä, niin että tuntuu.

Nyt testataankin suomalaisten yhteisvastuullisuutta. Nähdäänkö jonkinlaista talvisodan hengen nousua, koetaanko kriisi yhteiseksi? Vai huokaiseeko kriisin säästämä vain tyytyväisenä, kun ei osunut omalle kohdalle. Harmi, että osui naapurille, mutta se on yhteiskunnan asia hoitaa.

Hienoja vastaantuloja on jo nähty. Ravintoloiden vuokranmaksuja on laitettu jäihin ja sähköyhtiöt ovat puolittaneet siirtomaksuja. On kerätty ruoka-apua vähävaraisille.

Tärkeää on nyt huomata, että nämä muutamat hienot teot eivät vielä riitä. Kaikki muut eivät voi tuudittautua niiden pelastavaan vaikutukseen.

Ne ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä voi tehdä. Jokaisen on löydettävä oma tapansa auttaa, ja tehdä uhrauksiakin.

Sitä onkin hyvä pohtia nyt pääsiäisenä, jolloin vietämme vapaapäiviä ison uhrautumisen nimissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?