Ilmastohysteria estää nuoria hankkimasta lapsia - tulevaisuuden eläkkeet halutaan leikata nykyisistä työeläkkeistä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Työeläkkeiden leikkaus: Miksi kukaan synnyttäisi Suomeen lisää veronmaksajia, kun aina voi käydä eläkeläisten kukkarolle

25.8.2019 3:00

Eläkeläiset voivat olla rauhallisin mielin. Näin SAK:n työura- ja eläkeasioiden päällikkö Sinikka Näätsaari rauhoitteli lukijoita perjantaiaamuna (23.8.) julkaistussa Ylen uutisessa. Nähtäväksi jää, onnistuiko Näätsaari, sillä rauhoittelun syy on karu.

Kaikki lähti siitä, että vihreiden nuori polvi haluaa leikata työeläkkeitä.

Suomessa asuvien keskimääräinen kokonaiseläke on Eläketurvakeskuksen tilaston (2018) mukaan 1 680 euroa kuukaudessa. Miehet saavat eläkettä keskimäärin 1 898, naiset 1 499 euroa. Nämä euromäärät koostuvat pääasiassa työeläkkeistä. Kelan eläkkeen osuus on miehillä 107, naisilla 140 euroa.

Eläkkeensaajien kysymys kuuluukin, kuinka suuri osuus esimerkiksi 1 499 euron eläkkeestä on liikaa? Eivätkä kysymykset jää tähän. Vihreiden nuorten ulostulo näyttää maakunnan suunnasta katsottuna omituiselta. Onko pääkaupunkiseudulla päässyt unohtumaan, etteivät kaikki Suomen eläkeläiset ole Ullanlinnassa asuvia vuorineuvoksia?

Vihreät nuoret eivät ole yksin saksiensa kanssa. Keskustanuorissa väläytellään indeksijarrua ja asialle on avoin myös demarien nuori siipi.

Viimeistään tämä lyö äänestäjän ällikällä. Eikös nimenomaan demarien "aikuispuolue" luvannut satasen korotusta eläkkeisiin? Keskustanuorilta taas sopii kysyä, onko heistä kukaan sattunut vilkaisemaan maanviljelijän eläkeotetta. Sen numerorivin lukemiseen ei kauan mene.

Nuoret perustelevat eläkeleikkuriaan huoltosuhteen muutoksella. Lapsia ei synny tarpeeksi, mutta 100-vuotispäiviä taas vietetään ilmeisesti turhankin usein.

Syntyvyyden lasku on fakta. Jos nuoret aikuiset haluavat, että joku maksaa heidän eläkkeensä, vauvoja pitäisi saada lisää. Se ei kuitenkaan onnistu, jos lisääntyminen lopetetaan ilmastotalkoiden nimissä.

Poliitikon elämä on karua. Pitää laulaa niiden lauluja, keiden ääniä kalastelee. Nuorena poliitikko kampanjoi nuorten asioilla. Kun hän pääsee aikuisten piiriin, agenda vaihtuu lapsiperheiden etujen ajamiseen. Kypsällä iällä vuorossa on nousu barrikaadeille senioreiden nimissä.

Poikkeus vahvistaa säännön. Onneksi meillä on Erkki Tuomioja (sd.). Hän jaksaa murahdella tasaisesti joka suuntaan. Liekö Tuomioja, 73, viimeisiä politiikan ikiradikaaleja?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut