Estä etäapatiaa - yllätä satakuntalainen ja kehu häntä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Estä etäapatiaa –  Yllätä satakuntalainen ja kehu häntä

30.5.2020 3:00

Milloin viimeksi sinua on kiitelty jostakin?

Huomasitko? Vastauksesi ei tullutkaan kuin apteekin hyllyltä.

Meidän satakuntalaisten on tunnetusti vaikeaa jakaa kiitosta - tai ottaa sitä vastaan. Jos työnsä on tehnyt hyvin, niin mitä sitä henkseleitä paukuttelemaan ja huomiota anomaan.

Näin korona-aikaan luonteessamme on puolensa. Kaikenlaisen sosiaalisen etäisyyden pitäminen on meille luontevaa, minkä näkee hienoissa tartuntatilastoissamme. Toisaalta keskinäinen kanssakäyminen alkaa olla jo niin minimissä, että sen aistii länsimurrettakin puhuva.

Toista huomioivat ja tsemppaavat sanat ovat vähissä.

Vaikka me satakuntalaiset olemmekin tottuneita siihen, ettemme tunteilla koreile, on tässä pelkistetyn harmaassa tunneskaalassa rajansa.

Kun ei ole edes lätkämatsiin päässyt hurraamaan.

Oliko koronaepidemia tässä tai tuleeko se pelätty toinen aalto? Työpaikoilla varaudutaan tulevaan jatkamalla etätyömahdollisuuksia pitkälle syksyyn.

Etätyön pitkittyminen tuo mukanaan uuden ilmiön.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen on käyttänyt termiä nimeltä etätyöapatia, jolla hän tarkoittaa tylsistymistä etätyöpäivien yksitoikkoisuuteen (HS 20.5.).

Hakasen mukaan vaarana on, että työntekijä alkaa kokea riittämättömyyttä tekemästään työstä, kun etätyössä saa palautetta normaalia vähemmän.

Vielä vakavampaa etäapatiaa kokevat ne 433 000 työtöntä, jotka eivät saa kiitoksen sanaa edes työpaikkansa kautta.

Suomalaisessa vuosirytmissä koulujen päättymispäivä on ollut mukava poikkeus. Valmistuvia opiskelijoita on voinut ihan täydellä sydämellä ja pyyteettä onnitella.

Nuorten valmistuneiden olemuksessa on puhdasta iloa ja tyytyväisyyttä, jonka edessä vanhemmatkin ikäluokat heltyvät.

Tänä vuonna päivä sai uuden ulottuvuuden, kun koronaepidemian vuoksi kouluissa jouduttiin miettimään vaihtoehtoja perinteisille kevätjuhlille. Lakkiaisista katosi yhteisöllisyys.

Kuitenkin voisi näin suurena valmistumispäivänä sanoa Veikko Lavin hengessä jokaisen ihmisen olevan paitsi laulun, myös kiitoksen arvoinen.

Kiittäkää ja kehukaa lähimmäisiänne. Muutenkin kuin virallisissa juhlatilaisuuksissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: