Kuollut eläin on osa luonnon kiertokulkua - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Lintu lensi asuntoon sisään, apua! Soitetaan palokunta – Kallossa on kuollut hylje, apua! Kuka siivoaa?

1.8.2019 3:00

On ikävää, että yhä useampi meistä erkaantuu luonnosta.

Ilmiön nosti esille puistotyönjohtaja Minna Murtomäki, kun häneltä tiedusteltiin Kallon kivikossa mätänevästä hylkeenraadosta (SK 26.7.) Porin kaupungin ympäristöviranomaiset ovat saaneet aiheesta ilmoituksia pitkin kesää. Hylje on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa. Toiset kauhistelevat raatoa, toiset toteavat sen olevan vain osa luonnon kiertokulkua, ei ongelmajätettä.

Mikä raadossa eniten järkyttää? Haju, ulkonäkö vai tieto siitä, että isokokoinen eläin on kuollut?

Haju on luonnollisesti todella epämiellyttävä, jos raadon lähelle sattumalta joutuu. Mätänevä hylje ei myöskään ole mikään kaunis näky. Tosiasia on lisäksi se, että ihmiset ovat yhä vähemmän tekemisessä niin kuoleman kuin luonnon kanssa. Tällöin normaali voi muuttua epänormaaliksi. Joitakin asioita ei enää pystytä käsittelemään osana elämää.

Myös ihmisen kyky ymmärtää luontoa on muuttunut. Jos kuolleita eläimiä ihmetellään ja kauhistellaan, niin eläviä pienvillieläimiä osin jopa pelätään. Tämä näkyy muun muassa pelastuslaitosten tehtävissä.

Vanhan vitsin mukaan palomiehet hakevat kissoja puusta, mutta onko pelastuslaitoksen tehtävä häätää esimerkiksi asunnossa pyörivä lintu tai orava?

On toki tilanteita, että eläin on sellaisessa ahdingossa, että normitoimet eivät riitä. Satakunnan Kansa uutisoi taannoin linnusta, joka lensi remontissa olleessa keittiössä niin hankalaan koloon, että ilman palokunnan apua sen pois saaminen olisi ollut liki mahdotonta.

Toinen asia oli kuitenkin asuntoon lentänyt lintu, jota asukkaat eivät uskaltaneet hätistellä pois. Olisiko palokunnalle soiton sijaan voinut avata kaikki mahdolliset luukut ja odottaa kärsivällisesti linnun löytävän pelastusreittinsä itse?

Arkijärkeä ja lempeitä pyydystysmenetelmiä olisi mahdollisesti voinut käyttää myös siinä tapauksessa, jossa orava livahti asuntoon sisälle. Omistajat lukitsivat sen makuuhuoneeseen ja soittivat pelastuslaitokselle.

Kuolleen hylkeen raato jäi paikoilleen, sillä se oli hankalassa paikassa rantalouhikossa, melko näkymättömissä. Luonto saa tällä kertaa hoitaa omansa, niin kuin pitääkin.

Kallon kivikossa mätänevä hylje on järkyttänyt paikalle sattuneita ihmisiä. (Kuva on otettu noin viikko sitten).

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos