Pääkirjoitus: Koronatieto kuuluu kaikille suomalaisille - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Koronatieto kuuluu kaikille suomalaisille – Satasairaala on onnistunut paikallisessa tiedottamisessaan

9.5.2020 7:23

Tarkkaa kokonaiskuvaa koronatilanteesta Suomessa on ollut välillä vaikea muodostaa.

Epidemian alussa toimittajat kaivelivat tietoja taudin levinneisyydestä ravintoloiden aukioloa koskeneen hallituksen päätöksen tausta-aineistoista. Muualta sitä ei saanut.

Kuolleisuusluvusta puuttui yhdessä vaiheessa kymmeniä hoivakodeissa menehtyneitä.

Myöhemminkin tiedonkulku on takkuillut.

Ongelmaan törmäsi myös taloustieteilijä Vesa Vihriälä työryhmineen. Hänen tehtävänsä oli selvittää kriisin talousvaikutuksia, mutta alussa työryhmä ei saanut tarvitsemiaan tietoja epidemiaennusteista.

Nyt tietoa on luvattu antaa aiempaa enemmän ja avoimemmin.

Ruotsin koronaviruskuolemien määrä ylitti 3 000:n – asukaslukuun suhteutettuna maan kuolleisuus on maailman kymmenen kärkeä

Kyse on tavallisten ihmisten oikeuksista.

Jokaisella pitää olla mahdollisuus muodostaa faktoihin perustuva käsitys siitä, millainen riski esimerkiksi kaupassa käynti tai lasten koulupäivä on.

Poikkeustila on raju päätös. Suomalaisilla on oikeus saada tietoa, jonka perusteella voi arvioida päättäjien tekemiä linjauksia.

Yksittäisten ihmisten terveystietoja tulee suojella. Koronaepidemiasta on kuitenkin mahdollista antaa tietoja yksityisyyden vaarantumatta.

Esimerkiksi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT julkaisee tehohoitopotilaista jatkuvasti päivittyvää hyvin tarkkaa terveysviranomaisen dataa.

Tiedoista käyvät ilmi muun muassa tehohoitoon joutuneiden yleisimmät taustasairaudet ja kuolleisuus ikäryhmittäin.

Tieto auttaa ymmärtämään myös sen, miksi koronaan pitää suhtautua edelleen vakavasti, vaikka epidemiatilanne onkin esimerkiksi Satakunnassa tällä hetkellä erittäin rauhallinen.

Koronarajoitusten äkkipurku voisi ylikuormittaa teho-osaston – Tähän mennessä tehohoitoa on Satakunnassa tarvinnut vain kaksi potilasta

Kun koronatiedon tarve on ollut kaikkein suurimmillaan, Satakunnassa suuren työn asian helpottamiseksi paikallisella tasolla on tehnyt Satasairaala.

Kaiken kiireen keskellä paikallisesta tilanteesta on saatu tietoa nopeasti, täsmällisesti ja avoimesti.

Tiedot sairastuneiden määrästä on saatu jo ennen kuin ne ovat päivittyneet THL:n järjestelmiin. Tehohoitoon päätyneistä on kerrottu niin paljon, kuin yksityisyydensuoja on antanut periksi.

Kaiken kiireen keskellä johtavat lääkärit ovat raivanneet itselleen aikaa tilanteesta tiedottamiseen pelkkiä lukuja laajemmin.

Koronatilanne on Satakunnassa hyvin rauhallinen. Kuva on Itä-Porin epidemiaklinikalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut