Pääkirjoitus: Alueellinen harkinta koronasuosituksissa on erinomaista - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Alueellinen harkinta koronasuosituksissa on erinomaista ja joustavoittaa reagoimista

14.8.2020 3:00

Koko kesä saatiin nauttia pienistä koronatartuntaluvuista, mutta torstaina pomppasi.

Torstaina raportoitiin 41 uudesta koronavirustartunnasta. Yhtä suuria päivittäisiä tartuntalukuja on koettu viimeksi toukokuussa.

Äkkiseltään iso luku sisältää kuitenkin Makedonian Skopjesta Turkuun laskeutuneen lennon matkustajissa havaittuja tartuntoja.

Trendi on silti selvä, tartunnat ovat selvässä kasvussa.

Oma osuutensa tartuntojen lisääntymisellä on rajoitusten purkamisella ja ihmisten herpaantumisella varotoimiin, mutta suuri osa on tuontitavaraa.

Kun ihmiset matkustavat, virus liikkuu mukana.

Olemme siirtyneet koronavirusepidemiassa uuteen vaiheeseen.

Yritämme pitää yhteiskunnan toiminnot käynnissä ja samaan aikaan tulla toimeen koronavirustartuntojen kanssa. Vastaavaa yhteiskunnan lähes täydellistä alasajoa tuskin enää näemme.

Tähän asti olemme selvinneet kansakuntana pandemiasta erinomaisesti. On ollut onni olla suomalainen. Mukana on ollut tuuria, oikeaa ajoitus ja vastuullista toimintaa poliitikoilta, virkamiehiltä ja kansalaisilta.

PääministeriSanna Marinin hallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) reagoivat muuttuneeseen tilanteeseen antamalla esimerkiksi kasvomaskisuosituksen joukkoliikenteeseen ja alueellisen etätyösuosituksen.

Satakuntaan alueellinen etätyösuositus ei ulottunut, mutta maskisuositus pätee täälläkin.

Aluekohtainen harkinta on hyvä ratkaisu.

Huolia riittää edelleen, sillä kaikesta varautumisesta ja keväästä opitusta testaaminen on ruuhkautunut pahoin. Näin ei enää pitänyt käydä, mutta tavallisen nuhakuumeen leviäminen on ruuhkauttanut testaamisen.

Varmuutta ei ole myöskään siitä, riittävätkö maskit.

Jos tartuntatapaukset lisääntyvät, hallitus joutuu puuttumaan massatapahtumien järjestämiseen.

Ulkona järjestettävissä tapahtumissa tartuntariski pystytään vielä pitämään pienenä, mutta ilmojen kylmetessä niin tapahtumat kuin ihmisetkin siirtyvät sisätiloihin ja riski kasvaa.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tautitilanne on huolestuttava, mutta edelleen kohtuullinen Suomessa. Hallitus antoi torstaina uusia koronasuosituksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: