Tulevaisuutemme kannalta tärkeintä työtä tehdään perheissä – Lapsia suurempaa rikkautta harva pystyy elämässään saavuttamaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tulevaisuutemme kannalta tärkeintä työtä tehdään perheissä – Lapsia suurempaa rikkautta harva pystyy elämässään saavuttamaan

uudet kolumnikuvat, Timo Simula01

10.2.2020 3:00

Syntyvyyden painuminen 1800-luvun nälkävuosien tasolle on saanut suomalaiset heräämään synkkään tilanteeseen. Nousevan sukupolven kutistuminen uhkaa kansakuntamme tulevaisuutta.

Nyt syntyvien määrä on niin pieni, ettei tästä ikäluokasta ole yhä vanhemmiksi elävien isompien ikäluokkien elättäjäksi. Tulevaisuuden uhkakuvassa eläkeläisiä on aivan liikaa työikäiseen väestöön verrattuna.

On nurinkurista, että syntyvyys pienenee elintason noustessa. Köyhissä oloissa lapsia hankitaan mahdollisimman paljon, koska heissä nähdään tulevaisuuden turva. Kun olot olisivat lapsille parhaat mahdolliset, hiipuu ihmisten into hankkia lapsia. Hyvissä ja turvatuissa oloissa vaatimustaso kasvaa kohtuuttomaksi. Potentiaaliset vanhemmat lykkäävät lasten hankkimista odottaen, että heillä olisi tarjota tulevalle pienokaiselle kaikki mahdollinen.

Lasten hankkimiseen kannustaminen on vaikea aihe. Yksi lähestymistapa on huumori Merikarvian peitonheilutustalkoiden tapaan. Toinen otsikoihin noussut avaus oli demaripuheenjohtaja Antti Rinteen ehdotus synnytystalkoista. Pieleen menevät helposti myös suku- tai tuttavapiirissä ääneen lausutut kehotukset lapsentekoon. Lasten hankkiminen on niin monisäikeinen asia, että siitä on todella vaikea puhua. Aina on vaarana, että toiveet tai patistukset osuvat jo muutenkin vereslihalla oleviin tunteisiin.

Kuinka saisimme kerrottua mahdollisille vanhemmille, ettei lasten hankkiminen edellytä täydellisiä puitteita? Kuinka saisimme nuoret ihmiset sietämään paremmin keskeneräisyyttä? Onnellinen lapsuus ei ole kiinni rahasta, eikä täydellisestä tilanteesta. Yhteiskuntamme turvaverkko suojaa hyvin lapsiperheiden tarpeita.

Meidän on syytä huolehtia siitä, että emme työllisyysastetta nostaessamme syyllistä kotona lasten kanssa olevia äitejä ja isiä. He tekevät kansamme tulevaisuuden kannalta sitä kaikkein arvokkainta työtä.

Vanhemmuutta ei kannata pelätä, isäksi ja äidiksi oppiminen ei ole vaikeaa. Monelle tuottaa tuskaa se, ettei ole voinut saada lapsia. Moni varmasti harmittelee sitäkin, kun lapsia ei tullut hankittua. Vaan onko niitä, jotka katuisivat lasten hankkimista? Lapsia suurempaa rikkautta harva pystyy elämässään saavuttamaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: