Pääkirjoitus Päällikön vastuu ulottuu myös vesiskootterin ohjaimiin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Päällikön vastuu ulottuu myös vesiskootterin ohjaimiin

7.7.2020 3:00

Koronaepidemian ja poikkeustilakauden talous- ja kulutusmuutokset ovat yllättäneet positiivisesti ainakin polkupyöräkaupan ja venealan. Myyntiprosentit näyttävät kaksinumeroisia nousulukuja alkuvuodelta.

Merialueella ja sisävesillä on tilastotietojen perusteella aivan uutta väkeä ohjaimissa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo tammi–kesäkuun tilastojulkaisussaan uusien vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien kasvaneen 25 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin runsaat 3 500. Moottoriveneitä rekisteröitiin vajaat 2 400 ja vesiskoottereita runsaat 1 100. Lisää liikennettä on tiedossa myös Satakunnan vesille, sillä maakuntaan ensirekisteröitiin runsaat sata uutta vesikulkuneuvoa. Kasvua viime vuodesta oli 24 prosenttia.

Moottorivoimalla varustettu vapaa-ajanvietto siis viehättää. Koko maassa uusia purjeveneitä ensirekisteröitiin alkuvuonna vain 12.

Vesillä liikkumiseen kuuluvat vapauden lisäksi säännöt ja vastuullisuus. Viranomainen muistuttaa aiheellisesti vesiliikennelain uudistuksesta ja erityisesti aluksen päällikön vastuun velvoittavuudesta.

Ennen vesille lähtöä laki vaatii selvittämään kuka kantaa veneessä ohjaimissa vastuun sekä vastaa myös matkustajien turvallisuudesta. Kelluntavälineiden varaaminen kaikille veneessä oleville on säännöistä olennaisin.

Vesillä kulkemisessa suositaan hevosvoimien käyttöä, vaikka kuvittelisi määränpään ja vesiluonnon kokemisen olevan maksimivauhtia tärkeämpi tavoite. Merkittävimmin mielipiteitä jakavat vesiskootterit, joiden määrä vesillä näyttää kasvavan nyt kuin muoti-ilmiönä.

Nopeakulkuiset, mutta varsin äänekkäät vesiskootterit mahdollistavat maisemanvaihdon vinhaa tahtia. Mökillään rauhaa kaipaavat eivät näistä laitteista ole aina yhtä iloisia kuin niiden käyttäjät.

Päällikön vastuu ulottuu kuitenkin vesiskootterinkin ohjaimiin. Muiden vapaa-aikaansa veden äärellä viettävien ja luonnon eläimien huomioiminen kuuluu perussääntöihin. Parhaillaan merellä ja sisävesillä liikkuvat myös pesistään lähteneet vesilintujen poikaset. Päällikön vastuu veneen ruorissa sekä ohjaintangossa edellyttää myös niiden varomista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?