Notre Damen kohtalo kosketti yli kansallisuuksien ja uskontojen - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Notre Damen kohtalo kosketti yli kansallisuuksien ja uskontojen

18.4.2019 3:00

Kun uutinen Pariisin sydämessä sijaitsevan Notre Damen katedraalin palosta maanantaina levisi, maailma vaikutti pysähtyvän hetkeksi.

Kristinuskon suurimman juhlan, pääsiäisen, kynnyksellä Ranskan tunnetuimpiin kuuluvan rakennuksen kohtalo tuntui kohtuuttoman kovalta.

Vaikka Ranska on sekulaarinen ja enenevässä määrin ateistinen valtio, palo keräsi pian paikalle sankan yleisön ja surijoita. Joukkoon liittyi nopeasti satoja miljoonia silmäpareja suorissa lähetyksissä eri maissa.

Kirkkorakennuksen tuhossa on runsaasti muita kuin uskonnollisia merkityksiä.

Notre Dame on todistanut Ranskan ja maailmanhistorian merkittäviä vaiheita keskiajalta lähtien. Se on toiminut laajalle levinneiden taideteosten ja kulttuurituotteiden inspiraationa. Katedraali on varhaisgoottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte ja Ranskan turismiteollisuuden suurimpia vetonauloja.

Citén saarelle Seinejoen keskelle rakennettu maamerkki määrittelee kaupunkiaan enemmän kuin kaupunki sitä.

Suomalaisetkin ryntäsivät sosiaaliseen mediaan jakamaan muistojaan Notre Damesta.

Melkoinen määrä meitä on lomaillut Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan rakennuksen ruusuikkunoiden liepeillä. Jotkut ovat kihlautuneet tai häämatkailleet ikuisen rakkauden kaupungissa, osa elänyt jopa hetken arkeaan siellä.

Pirstaloituneessa maailmassa ikonisen Notre Damen, meidän rouvamme, vaurioituminen on niin suuri yhteinen järkytys, että se tuntuu tavoittavan pienen palan jokaisesta.

Kirkon merkityksen väheneminen on ollut trendi vuosikymmenet Suomessakin. Kirkollisten symbolien asema on silti yhä vankka.

Se käy ilmi muun muassa laajasta tyrmistyksestä ja suuttumuksesta, jota kirkkojen tuhopoltot ovat meillä saaneet aikaan.

Lähelle osui Tyrvään Pyhän Olavin kirkon palo Vammalassa vuonna 1997. Myös Porvoon tuomiokirkon tuho 2006 ja Ylivieskan kirkon kohtalo 2016 koskettivat koko kansaa.

Jos ei muuta, vanhat kirkot ovat kauniita rakennuksia ja maamerkkejä. Ne ovat olleet osa maisemaa pienen ikuisuuden, ja niiden kuuluu pysyä paikallaan.

Oli sitten tunnustuksellinen tai tunnustukseton, kyllä ottaisi sydänalasta, jos vaikkapa Keski-Porin kirkko tuhoutuisi.

Vaikka kellotornit saatiin säästettyä, Notre Damen katedraalin vahingot ovat valtavat. Palosta järkyttyneet pariisilaiset ovat kantaneet kukkia palopaikalle. Palon syttymissyy oli vielä keskiviikkona epäselvä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: