Kunnan tehtävä ei ole kustantaa lukiolaisten asuntoja ja ajokortteja - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kunnan tehtävä ei ole kustantaa lukiolaisten asuntoja ja ajokortteja

20.2.2020 3:00

Toisen asteen yhteishaku käynnistyi tiistaina. Lukioissa kilpailu hakijoista on kuitenkin alkanut jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella.

Vielä muutama vuosi sitten suurin osa lukioista ei tarjonnut opiskelijoilleen mitään etuja. Nyt kilpailu opiskelijoista on koventunut, sillä heitä on vuosi vuodelta vähemmän. Opetuksen laatu ei enää riitä kilpailuvaltiksi, jos naapurikunnassa nuorille tarjotaan rahallisia etuja.

Satakunnassa opiskelijoita houkutellaan vielä melko maltillisesti: ilmaisilla oppikirjoilla, koulukyydeillä ja läppäreillä. Pohjanmaan pienissä noin 60–70 opiskelijan lukioissa kilpavarustelu on kovempaa.

Esimerkiksi Kärsämäellä ja Siikalatvassa opiskelijoille tarjotaan kaiken edellä mainitun lisäksi lähes ilmaista ajokorttia. Vaalassa täkynä on ilmainen asunto.

Pieniä lukioita on tähän asti onnistuttu säilyttämään yhdistämällä opinahjoja saman kunnan sisällä. Se tie on kohta kuljettu loppuun. Tällä vuosituhannella noin neljäsosa Suomen lukioista on sulkenut ovensa (Yle 18.2.).

Yksikään kunta ei varmasti haluaisi luopua omasta lukiosta, sillä nuoret opiskelijat tuovat viimeisiä elinvoiman rippeitä hiljenevään katukuvaan. Satakunnassa on tällä hetkellä 17 kuntaa ja 16 lukiota, joista pienimmissä on alle sata opiskelijaa.

Jos syntyvyys pysyy samalla tasolla kuin nyt tai tippuu entisestään, pienissä lukioissa joudutaan kohta taistelemaan opiskelijoista vielä kovemmin keinoin. Siinä ei ilmainen ajokortti tai asunto enää riitä houkuttimeksi.

Valtio on leikannut lukiokoulutuksen rahoitusta useana vuonna. Kuntaliiton arvion mukaan kunnat ovat paikanneet vajetta kasvattamalla omaa rahoitusosuuttaan.

Lukiokoulutuksen ydintehtävästä ollaan kaukana, jos kuntien pitää tulevaisuudessa maksaa myös opiskelijoiden elämän kustannuksia. Talouden kanssa painivilla pienillä kunnilla riittää haasteita pelkästään koulutuksen järjestämisessä.

Pienten kuntien pitäisi kilpavarustelun sijaan keskittyä yhteistyöhön, jotta edes naapurikunnassa voisi tulevaisuudessa olla oma lukio. Sinne nuori voi ehkä vielä kulkea muuttamatta pois kotoa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos