Pääkirjoitus: Katiska-huumevyyhdin seuraaminen on huumevalistusta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Päivittäiset Belórf-uutiset ovat tehokasta huumevalistusta – moderni huumemaailma on jotain aivan muuta

1.3.2020 3:00

Fitnessmalli Sofia Belórfin ympärillä pyörivä mediasirkus saattaa omalta osaltaan edesauttaa merkittävästi suomalaista huumevalistusta.

Suomen suurimmasta huumausainerikosoikeudenkäynnistä, niin sanotusta Katiska-vyyhdistä on uutisoitu ja uutisoidaan jatkossakin valtakunnallisesti hengästyttävällä tahdilla.

Belórfin linkittyminen juttuun on ylivoimaisesti merkittävin vetovoimatekijä, joka houkuttelee uutistoimitukset lähettämään joka päivä toimittajia kirjoittamaan käräjäsaliin live-seurantaa.

Vuoden 2015 bikini fitneksen maailmanmestari pesee kiinnostavuudessa selvästi kanssasyytetty Janne "Nacci" Tranbergin, Cannoball MC:n entisen presidentin ja Helvetin Enkelien nykyisen päämiehen. Ilman Belórfia kukaan ei olisi todennäköisesti edes julkaissut koko Katiska-jutun pääepäillyn ja Belórfin avopuolison Niko Ranta-ahon nimeä.

Samalla kun Belórf julkaisee Helsingin käräjäoikeudesta kuvan, jonka yhteydessä muistaa mainostaa esimerkiksi takin lahjoittanutta vaatekauppaa, hän tulee kääntäneeksi valtavan mediakuluttajamassan mielenkiinnon Katiska-jutun ytimeen – siihen, miten moderni huumekauppa Suomessa pyörii.

Huumemaailman todellisuus on 2020-luvulla aivan jotain muuta, kuin ainakin me 1990-luvulla koulua käyneet opimme kouluissa järjestetyissä huumevalistustilaisuuksissa tai saman vuosikymmenen suosituista rikossarjoista.

Nykyisin huumausaineiden käytöstä kiinnostuneen henkilön ei tarvitse enää kerätä suosituksia päästäkseen spraymaalilla tuhrittuun ja pahasti rikottuun hämyiseen huumekämppään hieromaan kauppaa.

Katiska-vyyhdissä hyödynnettiin poliisin mukaan Silkkitietä, joka on eräänlainen salatun Tor-verkon eBay. Toimintamalli on hyvin samanlainen. Kirjautuneet myyjät, eli vendorit kauppaavat tuotteitaan Silkkitien sivuilla ja postittavat tilatut tuotteet ostajille.

Aloittelevan käyttäjän ei tarvitse luoda kontakteja alamaailmaan. Jos uutiset Belórfin käräjämeikeistä eivät meille itsessään mitään opetakaan, saattavat päivittäiset Belórf-uutiset johdattaa nykylasten vanhemmat uuden tiedon äärelle. Katiska-uutisointi selittää, kuinka moderni huumemaailma toimii. Yksikään poliisin tai terveydenhoitoalan ammattilaisten tietoisku huumeista ei tavoittaisi samaa yleisöä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?