Infektiolääkärin peruste paluusta kouluun kavahduttaa opettajia - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Infektiolääkärin peruste paluusta kouluun kavahduttaa opettajia

Pääkirjoitus

25.4.2020 3:00

Koronaepidemian vuoksi julistettu poikkeustila jatkuu valtioneuvoston päätöksellä ainakin 13. toukokuuta asti. Aikaraja lähestyy vahvasti. Kun samalla tartuntatautikehitys näyttää rauhoittuneen, voi toivoa helpotuksia rajoituksiin.

Voisivatko esimerkiksi koululaiset palata etäopetuksesta koulunpenkille?

Kysymys on koronavirusajalle tyypillinen, sillä siihen ei ole yksiselitteistä vastausta. Eräänlainen yllätys on kuitenkin, että se tuntuu jakavan opettajat ja lääkärit kahteen leiriin.

Osa infektiolääkäreistä arvioi, että koulujen sulkemisen merkitys ei ole koronaepidemian leviämisessä suuri. He vetoavat malleihin, joiden mukaan koulujen sulkemisen vaikutus epidemiaan vain 2-4 prosenttia. Erilaisissa tautiryvästymissä lapset ovat myös tartuttaneet toisia lapsia huonosti.

Räväkimmin asiasta puhuneen HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan rajoituksia pitäisi purkaa ja saada se osa väestöstä sairastamaan, jolle tauti ei ole vaarallinen.

Järvisen huolena on syksy, mikäli koronavirus- ja kausi-influessaepidemiat ajoittuvat vielä päällekkäin. Mitä useampi on covid19-taudille immuuni, sen helpommalla päästään loppuvuodesta.

Opettajakunnassa ajatus koulun avaamisesta pariksi viikoksi ei herätä samanlaista yksimielistä kannatusta. Syitä on monia, joista yksi keskeisistä on opettajien huoli omasta turvallisuudesta.

OAJ:n kyselyn mukaan noin 70 prosenttia opettajista on sitä mieltä, että koronaepidemian aikaiset opetuksen poikkeusjärjestelyt toimivat kokonaisuutena hyvin.

Lukemaa voi pitää varsin suurena, kun ottaa huomioon, kuinka olemattomalla varoajalla etäopetukseen siirryttiin.

Avointa on myös, kuinka moni vanhempi sallisi ylipäätään lapsensa paluun kouluun.

Kaikki peruskoulun 1.– 3.-luokkien oppilaat ovat jo nyt lähiopetuksen piirissä vanhempien niin halutessa. Porin nuorimmista koululaisista koulua käy noin joka 10:s.

Samalla lailla koululaiset käyttävät varsin hillitysti Porin tarjoamia ruokailumahdollisuuksia.

Ensi viikosta alkaen 1654 oppilasta käy joko ruokailemassa koululla, hakee ruokaa mukaan tai saa lahjakortin ruokaostoksiin. Porin kouluissa on oppilaita 7366.

Nykytilanne on siitä hyvä, etteivät pelot liian suuria ryhmistä koululuokissa tai ruokaloissa toteudu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: