Velkajärjestelyssä olevien on pärjättävä 500 eurolla kuukaudessa - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Velkajärjestelyssä olevien on pärjättävä 500 eurolla kuukaudessa – se saattaa olla monien muidenkin kohtalo, kun palataan normaaliin elämänmenoon

10.4.2020 3:00

Kun koronaviruksen luoma poikkeustilanne jossakin vaiheessa on ohi, kun karanteeneja ja liikkumisrajoituksia puretaan ja kun elämä alkaa vähitellen palata normaaliksi, monilla meistä vaikeudet eivät ole ohi. Oikeastaan silloin ne vasta alkavat.

Kysymys on siitä taloudellisesta ahdingosta, joka on alkanut jo ennen koronaa ja jota pandemia valtavine lomautuksineen on vain syventänyt. Luvut ovat musertavia.

Ulosotossa oli viime vuonna noin 500 000 yksityishenkilöä ja maksuhäiriömerkintä oli 386 000 henkilöllä. Pandemia toi tähän vielä oman synkän lisänsä. Jo muutaman poikkeustilaviikon jälkeen yli 300 000 suomalaista oli yt-neuvottelujen piirissä.

Valtiovalta tukee kyllä miljardituilla elinkeino- ja yrityselämää, mutta yksityisten kansalaisten tilanne on toinen. Näin etenkin, jos velkaantuminen on jo aiemmin ollut suurta ja pitkäaikaista.

Velallisia auttavan Takuusäätiön toimitusjohtajan Juha A. Pantzar piti Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 2.4.) tilannetta hyvin erilaisena kuin esimerkiksi 1990-luvun lamavuosina. Nyt ei ole entisenlaista Nokiaa kiskomassa Suomea ylös suosta. Sen sijaan runsaan kymmenen vuoden takaisen finanssikriisin selviämiskeino, kotimaisen kulutuksen kasvattaminen velkarahalla, lankeaa nyt maksuun.

Suomalaisilla kotitalouksilla on nyt yli 50 prosenttia enemmän velkaa kuin vuoden 2008 laman alussa. Suurin prosentuaalinen kasvu on tapahtunut nimenomaan kulutusluotoissa ja pikavipeissä.

Hallitus kieltää pikavippien suoramarkkinoinnin ja leikkaa korkokaton vuoden loppuun asti puoleen eli 10 prosenttiin. Nämä ovat tarpeellisia päätöksiä esimerkiksi hillitsemään korona-ahdistuksen purkautumista käsistä karkaavalla ostohuumalla. Tosin heijastusvaikutuksien on arvioitu vaikeuttavan vakuudettomien kulutusluottojen ja jopa luottokorttien saatavuutta.

Suu säkkiä myöten, kuuluu vanha viisaus. Monille siitä tulee nyt pakon edessä todellisuutta.

Velkajärjestelyissä oleville ihmisille kuukauden käyttövaroiksi – kun asumismenot on vähennetty – lasketaan hieman yli 500 euroa. Tiukkaa varmasti tekee, mutta silläkin pärjätään, kun on pakko pärjätä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut