Pääkirjoitus: Tänä keväänä ylioppilaiden saavutus on heidän kaikkien yhteinen - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tänä keväänä ylioppilaiden saavutus on heidän kaikkien yhteinen

13.5.2020 3:00

Uudet valkolakit ovat varma lähestyvän kesän ja koulujen päättymisen merkki. Toukokuu on tänäkin vuonna onnellista aikaa tuhansille nuorille ja vähän vanhemmillekin – siitäkin huolimatta, että varsinaista juhlintaa joudutaan monessa tapauksessa siirtämään kauemmas tulevaisuuteen.

Kun ottaa huomioon, millaisessa epävarmuudessa uudet ylioppilaat ovat viimeiset askeleensa lukiossa tänä keväänä ottaneet, on aivan jokaisella heistä aihetta helpotuksen huokaisuun ja itsensä onnitteluun.

Tänä keväänä kirjoitusurakka ei taatusti ollut abiturienteille helppo. Kun koronavirus vaati hallitukselta päätöksiä rajoituksista epidemian leviämisen estämiseksi, oli selvää, että ne ulottuisivat myös koulumaailmaan.

Tuolloin käynnissä olleet ylioppilaskirjoitukset eivät olleet poikkeus: ylioppilastutkintolautakunta linjasi, että kokeiden aikataulua tiivistetään. Osalle kokelaista se saattoi tarkoittaa koetta per päivä viikon ajan.

Kun Satakunnan Kansa muutoksesta ilmoittamisen jälkeen haastatteli 18-vuotiasta ulvilalaista abiturienttia Justus Leppästä, ahdistus tulevasta ei jäänyt epäselväksi: huolta kannettiin lyhentyneestä kertausajasta, poikkeustilanteen vaikutuksesta kokeiden arvosanoihin ja jatko-opintojen valintakokeiden toteutumisesta.

Poikkeustila on varmasti vaatinut osalta nyt valmistuneista ylioppilaista rajummin veronsa kuin toisilta. Sen vaikutuksessa ei kuitenkaan ole ollut kyse vain opiskelua koskevista seikoista: monelle rajoitukset ovat tarkoittaneet myös esimerkiksi opiskelua tasapainottavien harrastusten ja sosiaalisten kanssakäymisten laittamista jäihin.

Ylioppilaskirjoitukset ovat rankka kokemus normaalioloissakin. Koronaviruksen vuoksi lisääntynyt yksinäisyys ja kotona pysytteleminen eivät sitä ainakaan helpottaneet.

Uudet ylioppilaat ovat olleet herkullista maaperää erilaisille sankari- ja onnistumistarinoille. Mediassa otsikoihin nousee joka vuosi yksilöitä, jotka ovat yltäneet huikeisiin saavutuksiin.

Tänä keväänä tuo huikea saavutus on heidän kaikkien yhteinen. Te teitte sen, uudet ylioppilaat – poikkeustilasta ja koronasta huolimatta!

Koronakevät toi uusia haasteita tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuneiden opiskeluun ja arkeen. Arkistokuva.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: