Euran lautakuntasotkusta selviää maanantaina ainakin yksi asia - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Lautakuntasotkusta selviää maanantaina ainakin yksi asia – Tuskin Eurassa sentään Joutsan farssia toistetaan

25.10.2019 3:00

Euran perusturvalautakunnan päivät alkavat olla mitä todennäköisimmin luetut. Valtuusto päättää sen kohtalosta ensi maanantaina, ja lopputuloksesta tuskin lienee epäselvyyttä. Sen verran konsensushengessä asian käsittely on edennyt.

Lähtölaukaus perusturvalautakunnan erottamiselle ammuttiin valtuustossa 3. kesäkuuta. Valtuustoaloitteen takana oli Euran kunnallispolitiikan terävin kärki: kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat sekä valtuuston puheenjohtajat.

Yhteisymmärrys jatkui lautakunnan mahdollista erottamista varten perustetussa valiokunnassa, joka ehdotti lautakunnan erottamista yksimielisesti.

Lue lisää: Valtuuston valiokunta yksimielinen – Euran perusturvalautakunnalle esitetään potkuja

Lautakunnan erottaminen on Suomessa hyvin harvinaista, muttei aivan poikkeuksellista. Tuore esimerkki löytyy Joutsasta, missä valtuusto päätti kesäkuussa antaa lähtöpassit perusturvalautakunnalle.

Joutsan tapaus sai farssin piirteitä, kun valtuusto kokoontui syyskuussa valitsemaan uutta lautakuntaa. Lopputuloksena oli, että valtuusto valitsi perusturvalautakuntaan täsmälleen samat jäsenet, jotka istuivat siinä aiemminkin.

Eurassa kuntapoliitikot ovat olleet tilanteen taustoista hyvin vaitonaisia. Valiokunnan perusteluina ehdotukselleen olivat lautakunnan sisäiset konfliktit ja johtamisongelmat, lautakunnan jäsenten ja viranhaltijoiden väliset konfliktit ja jäsenten puuttuminen operatiiviseen toimintaan epäsopivalla tavalla.

Valiokunnan puheenjohtaja Pertti Susi (sd.) ei avannut Satakunnan Kansalle tarkemmin, mistä niissä on ollut kyse. Valiokunta puolestaan päätti salata asiasta saamansa lausunnot.

Lue lisää:Ensi maanantai on Euran perusturvalautakunnan kohtalonpäivä – ”Siellä on 70 sivua aineistoa, osittain salaistakin”

Vain perusturvalautakunnan jäsen Hannu Mattila (sd.) on avannut näkemyksiään lautakunnan erottamisaikeista.­

Näkemyksiään asiasta on avannut kattavasti vain lautakunnassa istuva Hannu Mattila (sd.) Ahkerasti muutosehdotuksia lautakunnan käsittelemiin asioihin tehnyt Mattila arveli aiemmin Satakunnan Kansan haastattelussa olevansa henkilö, jonka vuoksi lautakunta halutaan erottaa. Mattila uumoili myös, ettei hän ja pari muuta nykyisen lautakunnan jäsentä tule valutuksi uuteen lautakuntaan.

Lue lisää: Hannu Mattila uskoo olevansa mies, jonka takia koko perusturvalautakunta halutaan erottaa – "Täällä on totuttu vuosien mittaan sellaiseen hyssyttelyyn ja epäkohtien peittelemiseen"

Lue Hannu Mattilan mielipidekirjoitus:Halutaanko Euran perusturvalautakunnasta ja sen toimintatavasta päästä eroon?

Maanantaina salaisuuksien verho auennee ainakin sen verran, että selviää, oliko Mattila oikeassa. Tuskin Eurassa sentään joutsia tehdään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?