Voiko ihminen elinolosuhteidensa vuoksi kuulua riskiryhmään? Ryhmään, jota ei uhkaa virus, vaan viruksen vuoksi kiinni mennyt yhteiskunta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Voiko ihminen elinolosuhteidensa vuoksi kuulua riskiryhmään? Ryhmään, jota ei uhkaa virus, vaan viruksen vuoksi kiinni mennyt yhteiskunta

7.4.2020 3:00

Ikä ja perussairaudet, jotka merkitsevästi huonontavat keuhkojen ja sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Tässä tiivistettynä se lista, jonka perusteella ihminen kuuluu koronaviruksen riskiryhmään.

Mutta voiko ihminen elinolosuhteidensa vuoksi kuulua riskiryhmään? Ryhmään, jota ei uhkaa virus, vaan viruksen vuoksi kiinni mennyt yhteiskunta.

Kesti jonkin aikaa, ennen kuin taas muistettiin, että ihminen voi kärsiä muistakin kuin fyysistä sairauksista. Moni mielenterveyden ongelmien kanssa kamppaileva kertoo, kuinka ison avun vertaistuki antaa. On niitäkin, jotka sanovat, että keskustelu saman kokeneen kanssa on yhtä tärkeää kuin lääkkeet.

Samaa toistavat ne, jotka taistelevat riippuvuuksia vastaan. Kanssakulkijan käsi olkapäällä, ihminen, joka ymmärtää puolesta sanasta. Eikä taaskaan tarvitse avata korkkia.

Jos riskiryhmän määrittelyä laajennettaisiin, ryhmään kuuluisivat ne lapset, joiden elämässä ei ole yhtään turvallista aikuista. Ja jos on, se on opettaja. Silloin luokka on turvallisempi kuin koti.

Yhdistykset tarjoavat nyt vertaistukea verkossa. Toivottavasti kaikki löytävät nettiavun ja heillä on sitä myös mahdollisuus käyttää. Totta kun on sekin, että ihmisten digivalmiudet vaihtelevat. Laitteisiinkaan ei kaikilla ole varaa. Tukihenkilön lämpimän taputuksen olkapäälle saa sen sijaan ilmaiseksi. Sitä ei kone voi korvata.

Kun eletään kriisiaikaa, heikoimmassa asemassa olevilla uhkaa mennä entistä heikommin. Yle kertoi viikonloppuna, kuinka kunnissa on ruvettu selvittelemään, ketä hoidetaan ja ketä ei (Yle.fi. 4.4.). Osassa kuntia selvitys koski niin ikäihmisten palveluyksiköitä kuin vammaispalveluyksiköitäkin. Ylen haastattelemista lääkäreistä osa myönsi, että taustalla ovat koronaviruksen leviäminen ja hoidon resurssit.

Tässä tilanteessa soisi jokaisen yhtyvän Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtajan Risto Burmanin viisaisiin ajatuksiin. Tukiliiton verkkosivuilla Burman muistuttaa, että "poikkeustilanteessa on tärkeämpää kuin koskaan noudattaa lakia ja periaatteita".

– Kehitysvammaisten Tukiliitto vaatii tätä ja haluaa myös tähän luottaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?