Kasvattavatko puolueet eripuraa oman etunsa nimissä? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kasvattavatko puolueet eripuraa oman etunsa nimissä?

22.3.2019 3:00

Suomalaisessa yhteiskunnassa kuilu hyväosaisten ja hätää kärsivien välillä on onnistuttu kuromaan pieneksi, varsinkin jos verrataan vaikkapa itsenäisyyden alkuaikaan.

Räikeimpien erojen tasoittuessa vuosikymmenten kuluessa myös puoluekentän loistavin värikkyys on haalistunut.

Puolueiden pitäisi kuitenkin erottua toisistaan, jotta ne saavat vaaleissa ääniä ja sitä kautta valtaa.

Joutuvatko ne luomaan eroa "meidän ja muiden" välille jopa keinotekoisesti, sillä ihmisten arvot ovat lähempänä toisiaan kuin moni itsekään uskoo.

Samankaltaisuudesta todistaa Tiede-lehden (3/2019) esiin nostama englantilaistutkimus, jossa verrattiin 140 000 ihmiseltä 60 eri maassa kerättyä kyselyaineistoa.

Vastaajat edustivat eri kansallisuuksia, uskontoja, ikäryhmiä, sukupuolia ja koulutustasoja. Rikollisuutta, turvallisuutta ja moraalia koskevat arvot olivat samanlaisia neljällä viidestä.

Brittien ja maahan runsaslukuisesti muuttaneiden puolalaisten ajatukset sosiaalisista arvoista kuten lojaalisuudesta, menestyksestä ja avarakatseisuudesta erosivat vain 12 prosentin verran. Tutkitut itse olettivat eroksi jopa 70 prosenttia.

Jos ero on näin pieni eri kansallisuuksien välillä, kuinka vähäinen se on yhden kansan sisällä, tai yhden maakunnan?

Kenties ajattelun ero maaseudun ja kaupungin tai Porin ja Rauman välillä ei oikeasti ole niin suuri kuin luullaan.

Korostavatko eduskuntaan pyrkijät ja heidän edustamansa puolueetkin eroja tarkoituksella omaa vaalimenestystään pönkittääkseen?

Äänestäjän kannattaa nyt kuunnella herkällä korvalla, kuka on viemässä asioita oikeasti kohti yleistä hyvää ja ajamassa koko maakunnan etua.

Satakunnassa ei kenelläkään olisi varaa linnoittautua ainoastaan oman ryhmänsä edun taa.

Nyt tarvitaan puolueilta ja ehdokkailta rohkeita avauksia maakunnan yhteiseksi nostamiseksi ja äänestäjiltä kauaskantoisia valintoja sama päämäärä mielessään. Muuten emme jossain vaiheessa enää äänestäkään Satakunnan vaalipiirissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: