Kestävä kehitys vaatii asenteiden tarkastelua myös yksilötasolla - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kestävä kehitys vaatii asenteiden tarkastelua myös yksilötasolla

24.6.2020 5:00

Kestävän kehityksen kolme tukipilaria, taloudellinen, ekologinen ja sosiaalinen kestävyys, kulkevat käsi kädessä, mikä on korostunut erityisesti kuluvan vuoden aikana.

Samalla kun koronakriisi on iskenyt lujaa talouteen, ovat kansalaisten arjessa nousseet esiin pehmeämmät arvot. Moni on löytänyt takaisin luontoon, innostunut kotimaanmatkailun mahdollisuuksista ja tuntenut kaipuuta ihmisten läheisyyteen.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeustoimet ovat vähentäneet koko maailman päästöjä, mutta uudet lämpöennätykset ovat nostaneet huolen ilmastonmuutoksesta taas keskustelun aiheeksi. George Floydin kuolema Yhdysvalloissa puolestaan synnytti ennen näkemättömän liikehdinnän rasismia vastaan kaikkialla maailmassa.

Taloutta ja taistelua ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei voida erottaa toisistaan, ja se juuri tekee kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisesta niin vaikeaa. Kun tähän lisätään vielä sosiaalinen näkökulma, mutkistaa se asioita entisestään.

Puhuessamme sosiaalisesta kestävyydestä, puhumme ihmisoikeuksista, tasa-arvosta, terveydestä, koulutuksesta ja sukupolvelta toiselle siirtyvästä hyvinvoinnista. Tavoitteena on talouden ja ympäristön kestävyyden ohella kitkeä sosiaalisia ja kulttuurisia epäoikeudenmukaisuuksia.

Sosiaalinen ja kulttuurinen näkökulma on korona-aikana syystäkin korostunut. Kriisin suurimmiksi kärsijöiksi ovat joutuneet jo valmiiksi heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevat. Suomessakin on nähty, kuinka poikkeusolot ovat vaikuttaneet esimerkiksi mielenterveysongelmien kasvuun ja ikäihmisten kokemaan yksinäisyyteen.

Vaikka taloussuhdanteilla ja ympäristön hyvinvoinnilla on valtava merkitys myös yksilön elämän kannalta, ei kestävä kehitys liity vain talouteen ja ympäristön kantokykyyn. Toimivaa yhteiskuntaa ei voida saada aikaan ilman, että sen jäsenet voivat hyvin.

Kestävän kehityksen kannalta on tärkeää, että yksilöt tarkastelevat arvojaan ja asenteitaan yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Jokainen voi esimerkiksi lähipiirissään puuttua rasistiseen keskusteluun ja pyrkiä siihen, ettei kukaan jäisi korona-aikanakaan täysin ilman ihmiskontaktia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: