Porin valtuustolla synkkä kokous - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porin valtuustolla synkkä kokous, Laulainen kovan eteen

13.6.2020 5:30

Porin kaupunginvaltuuston ensi maanantain kokouksessa on esillä asioita, jotka ovat tummia kuin suovesi.

Aivan ensimmäiseksi valtuusto keskustelee toimenpiteistä kaupungin talouden tervehdyttämiseksi. Keskeisinä asioina ovat kunnallisveron nosto 0,75 prosenttiyksiköllä sekä tavoite vähentää kaupungin organisaatiosta eläköitymisten kautta 250 työntekijää vuodessa.

Seuraavana asiana on Porin palveluverkkouudistus, jossa päätöksiä tehdään lukioiden yhdistämisestä ja Reposaaren vanhempien koululaisten siirrosta Meri-Porin yhtenäiskouluun.

Näiden jälkeen käsitellään tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2019 sekä kaupungin tilinpäätös. Nämä asiakohdat tuovat esiin hyytävän totuuden Porin talouden jyrkästä alamäestä.

Hankalien asiakohtien lista jatkuu edelleen kaupungin kerrostalotonttien hinnoitteluun.

Vaikka asiat ovat hyvinkin järeitä, valtuusto ei tee vielä konkreettisia päätöksiä kuin kouluverkosta ja kerrostalotonttien hinnoista. Kaikki muu jää toistaiseksi puheen asteelle, kunnes puheille tulee lunastuksen aika.

Se mikä maanantain kokouksessa on edelleen sumun peitossa, liittyy kaupungin suurimman puolueen eli sosiaalidemokraattien ratkaiseviin linjanvetoihin.

Sosiaalidemokraattien ryhmässä on eriäviä mielipiteitä Reposaaren koulua koskevista järjestelyistä. Kuuluisa ryhmäkuri joutuu samalla tavalla koetteelle kuin pari vuotta sitten, jolloin Ahlaisten tuulivoimapuiston kaavaa vastustaneet Markku Tanttinen, Martti Lundén, Tiina Puska ja Jarno Joensuu sekä varavaltuutettuna kokoukseen kutsuttu Noora Kinnunen äänestivät vastoin ryhmäpäätöstä ja saivat asiasta kunnallisjärjestön hallituksen antaman huomautuksen.

Kovan ryhmäkurin tuoma katkeruus iti myöhemmin Markku Tanttisen eroon ryhmästä ja Noora Kinnusen erittäin katkeraan kirjoitukseen demarien sisäisestä vallankäytöstä (SK 14.11.2018).

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen on nyt tiukan paikan edessä. Hänen on korostettava vastuunkantoa päätöksenteosta.

Vastuunkantoon kuuluu se, että kiusallisia asioita koskeva kokous ei kohtaa yhtäkkisiä valtuutettujen joukkosairastumisia, jolloin vastuuta voidaan sälyttää varavaltuutetuille.

Oma lukunsa on se, miten Laulainen saa ryhmäkuriperinteen pitämään. On oletettavaa, että kunnallisjärjestö on tällä kertaa varautunut vahvempien sanktioiden uhkaan. Näitä ovat varoitus tai määräaikainen erottaminen ryhmästä.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen saattaa ensi maanantaina joutua kauhistelemaan ryhmänsä hajoamista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: