Läpällä yliopistoon – pääsykoeuudistukseen jäi ongelmia ratkottavaksi - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Läpällä yliopistoon – pääsykoeuudistukseen jäi ongelmia ratkottavaksi

15.7.2020 5:00

Yliopistoissa aloittaa ensi syksynä iso joukko pelkällä ylioppilastodistuksella valituksi tulleita. Vain vähemmistö suuntaa uuteen opinahjoonsa valintakokeiden kautta.

Vanha malli, todistuksen ja pääsykokeen yhteispisteet, lensi kokonaan historian romukoppaan.

Helsingin Sanomat kertoi toimittaja Oskari Onnisesta, 29, joka tuli valituksi kauppakorkeakouluun ihan vain, koska päätti hakea hakemisen riemusta.

Perussuomalaisia edustava Jiri Keronen kertoi twitterissä päässeensä sisään kännissä ja läpällä. Kirjaimellisesti.

Molemmat saavat kulkea junamatkaansa opiskelijalipulla, syödä edullista ruokaa ja nostaa opintolainaa.

Viranomaisten mielestä tänä keväänä voimaan astunut pääsykoeuudistus oli aivan pakko toteuttaa. Perustelu oli se, että vain kolmasosa jatkaa lukiosta suoraan korkeakouluun.

Lainsäätäjä haluaa nuoret heti tutkintoputkeen ja työelämään. Välivuosi, itsensä etsiskely, matkustelu ja kaikki muu joutilaisuus yritetään kitkeä sekä hyvällä että pahalla.

Maailmassa merkkaavat huoltosuhde, kilpailukyky ja talouskasvu. Kaikkien pitää tuottaa.

Todistusvalintaan siirtymisellä haluttiin vähentää abivuoden tuplapänttäämistä. Yliopisto on kiinnostavampi vaihtoehto, jos voi aloittaa kesäloman heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Pääsykokeissa on se hyvä puoli, että kaikki ovat aidosti samalla viivalla. Tenttikirjat ilmoitetaan pari kuukautta aikaisemmin ja sitten luetaan kilpaa. Parhaimmat ja motivoituneimmat pärjäävät.

Todistusvalinnassa on useita ongelmia ja uudistukseen jäi kaikesta päätellen lastentauteja.

On kohtalaisen raaka peli, että teini-iässä vihkoon menneet lukio-opinnot painavat valinnoissa aina. Syitä voi olla monia, muitakin kuin laiskuus.

Pääsykokeiden riesa oli kalliit preppauskurssit, jotka vääristivät kilpailua. Radiokanavien kaupallisten tiedotteiden perusteella bisnes on siirtynyt ylioppilaskirjoituksiin. Markkinataloudessa toimintamalli on kai pakko hyväksyä.

Onnisen tapauksessa vahinko kävi, koska hän pääsi porsaanreiän vuoksi ensikertalaiskiintiöön.

Ei ole oikein, että hyvällä lukiotodistuksella voi kiilata opiskelijakortin toivossa motivoituneiden hakijoiden ohi.

Sitäkään ei mietitty loppuun asti, että humanististen aineiden valintakriteereissä kovinta valuuttaa on pitkä matematiikka. Siinä ei derivaattaa tarvita, kun tekee perunakellarista gradua Suomen historiaan.

Suomalaisessa koulutuspolitiikassa on aika ajoin pakonomainen tarve uudistaa uudistamisen vuoksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: