Pääkirjoitus: Satapaska ei ole kaunis - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Satapaska ei ole kaunis, uusi rooli kehottaa sen purkamiseen

17.10.2019 3:00

Porin kaupunginhallitus pohtii perjantaina sinänsä pieneltä vaikuttavaa, mutta monelle kaupunkilaisille tunteisiin käyvää torirakennuksen purkamista tai päivittämistä kokonaan uuteen uskoon. Päätösesityksen mukaan käynnistettäisiin kilpailu torirakennuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta.

Kaupunkilaisten Satapaskaksi nimeämä nykyinen huolto- ja kioskirakennus on valmistunut vuonna 1956. Torirakennusta uudistettiin ja laajennettiin vuonna 1999. Rakennus muuttui ulkoasullisesti tuolloin merkittävästi.

Taannoin tehdyssä rakennuksen inventoinnissa kaavoituksen ja rakennusvalvonnan edustajat pitivät rakennusta oman aikansa tunnistettavana, mutta ei laadukkaana edustajana, jota pitäisi pystyä edelleen päivittämään. Osa inventointiin osallistuneista näki rakennuksella olevan kuitenkin kaupunkihistoriallista ja identiteettimerkitystä porilaisille tärkeänä rakennuksena. Satapaska oli heidän mielestään keskeinen osa 1950- ja 60-luvuilla syntynyttä toriympäristöä.

Satapaskaan suhtautuminen on Porissa mielenkiintoisella tavalla kaksijakoista. Kaupunkilaiset itse myöntävät rakennuksen olevan osa torin ympäristön lähes hirviömäistä "DDR-rakentamista". Miljööseen vaaditaan muutosta, mutta kun tosipaikan edessä puhutaan rakennuksen purkamisesta, nousevat tunteet pintaan. Satapaska onkin osa porilaista sielunmaisemaa, joka pitäisi säästää.

Samaa tunnelatausta koettiin Keskuskartanon palon jäljiltä. Keskuskartano oli äänestetty Porin rumimmaksi rakennukseksi, mutta katupuheissa rumilus muuttuikin rumuudessaan sittenkin rakkaaksi.

Satapaska on kaupungin paraatipaikalla, jossa liiketoiminnalla on paikallisliikenteen ansiosta hyvät mahdollisuudet menestyä. Torirakennuksen kehittäminen ei seiso siis savijaloilla, vaan siihen on aitoja mahdollisuuksia.

Ne, jotka haikailevat paluuta menneisiin vuosikymmeniin, voivat herätä huomaamaan senkin, että koko torin toimintaympäristö on muuttunut. Kivijalkamyymälöiden sijasta alueesta on muodostunut kaupungin vilkkain ilta- ja yöelämän keskus. Satapaska on kiinteä osa tuota toimintaympäristöä.

Olisi hyvä, että rakennukselle saataisiin rooli, joka yhdistäisi päivällä elävän torin iltaisin elävään ravintolamaailmaan vaikkapa kattoterasseineen.

Ajatus rakennuksen purkamisesta ei saa olla este tuolle uudelle roolille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos