Mitä jos sinun ruusupenkistäsi lähtevä siemen tuhoaisi Yyterin? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Mitä jos sinun ruusupenkistäsi lähtevä siemen tuhoaisi Yyterin? Lupiinin torjuntaan voisi saada vauhtia, jos ely-keskus määräisi itselleen uhkasakon

29.7.2020 3:00

Lomalaiset saivat ihastella taas tänä kesänä lupiinien väriloistoa teiden varsilla, ja komealtahan sateenkaaren väreissä hehkuva lupiinimeri kieltämättä näyttää.

Samalla lupiinimeri on voinut myös hämmentää. Onhan lupiini, tarkemmin sanottuna komealupiini, yksi niistä haitalliseksi määritellyistä kasvilajeista, joista on päätetty hankkiutua eroon. Rauhassa näyttävät saaneen ainakin toistaiseksi olla.

1. kesäkuuta viime vuonna voimaan tulleessa vieraslajiasetuksessa määritellään kansallinen lista kasvi- ja eläinlajeista, joiden maahantuonti, kasvattaminen, myynti ja hallussapito on kielletty. Kasveista kiellettyjen listalle päätyi yhdeksän lajia. Se täydentää EU:n tasolla haitallisten lajien listausta, josta löytyy 36 kasvilajia.

Määräysten noudattamista valvoo ely-keskus, jolla on valtuudet tehostaa sanojensa painoarvoa uhkasakolla. Jos maanomistaja ei suostu käskyistä huolimatta haitallisia vieraskasveja mailtaan hävittämään, ely-keskus voi teettää työn ja laskuttaa sen maanomistajalta.

Kurtturuusu on erityisen haitallinen merenrantaluonnolle, sillä läpitunkematon kasvusto peittää alleen kaiken muun. Arkistokuva on sisävesiltä, Pyhäjärven rannasta Tampereelta.

Varsinkin lupiinin kohdalla ely-keskuksen rooli muistuttaa kovasti sitä kuuluisaa pukkia, joka vartioi kaalimaata. Lupiineja nimittäin näkyy eniten isompien teiden varsilla. Niiden hoidosta vastaavat väylävirasto ja ely-keskus.

Ehkäpä ely-keskukset voivat alkaa määrätä itselleen uhkasakkoja, ellei tienvarsien lupiiniesiintymiä muuten saada kuriin.

Kotipihoissa hyvin yleinen, ja esimerkiksi monen satakuntalaisen kunnan puistoalueiden vakiovarusteisiin kuuluva kurtturuusu sai vieraslajiasetuksessa siirtymäaikaa kesäkuuhun 2022 saakka. Se on sääli, sillä läpitunkemattomia kasvustoja muodostava kurtturuusu on vakava uhka herkälle merenrantaluonnolle.

Moni kurtturuusupenkkinsä kohtalosta huolestunut kansalainen on tuonut julki sen, miten järjettömänä hän kieltoa pitää. "Meidän pihasta kurtturuusut eivät ainakaan leviä yhtään mihinkään", kuuluu peruste.

Kurtturuusun kasvattaja ei voi mitenkään tietää, kakkiiko hänen ruusupensaassaan herkutellut lintu kurtturuusun siemeniä vaikkapa Yyteriin. Olisi ikävää, jos alue jäisi kauttaaltaan kurtturuusun alle. Eikö olisikin?

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: