Pääkirjoitus: Palkkatuen remontille on tarve – nykyinen systeemi on huono sekä työttömälle että työnantajalle - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Palkkatuen remontille on tarve – nykyinen systeemi on huono sekä työttömälle että työnantajalle

6.7.2019 3:00

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että palkkatuen käyttöä yrityksissä halutaan lisätä ja järjestelmää uudistaa vähentämällä työnantajabyrokratiaa.

Uudistuksia tarvitaan kipeästi, sillä tällä hetkellä palkkatuella on hyvä tarkoitus, mutta käytäntö tuntuu välillä absurdilta.

Yksi esimerkki tästä on Porin kaupungin ruohonleikkaajien tilanne (SK 24.6.2019).

Pitkään työttömänä olleet tulevat itse tarjoamaan itseään töihin, mutta kaupunki ei voi valita palkkatukityöntekijöitä itsenäisesti, vaan välissä on te-toimiston virkailija, joka arvioi olisiko juuri tästä työstä hyötyä juuri tälle työttömälle.

Seurauksena on se, että ruohonleikkaajista on ollut pulaa, ja osa te-toimiston paikalle lähettämistä on perunut tulonsa tai ei ole ollut sopiva työhön.

Oma kysymyksensä on se, onko järkevää tai hyväksyttävää, että kaupunki säästää rahaa käyttämällä puistojen hoidossa vain tukityöllistettyjä.

Palkkatuen sääntöjen mukaan tuetun työn pitää kartuttaa uutta osaamista, joten kukaan puistoalueista huolehtiva ei voi olla sen alan ammattilainen ennestään.

Olisiko tehokkaampaa ottaa töihin oikeita osaajia ja maksaa heille ammattilaisen palkka?

Ruohonleikkaajien esimerkki osoittaa myös nykyisen systeemin perimmäisen ongelman.

Mielikuva palkkatuesta on se, että sitä saavat ne, jotka eivät työnantajille ilman tukea kelpaisi. Sairaat, vammaiset ja pitkäaikaistyöttömät. Tukityöt ovat suorittavaa työtä kunnalla tai järjestössä.

Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että palkkatuettu työ yrityksessä on työttömälle parempi. Se vähentää työttömyysriskiä tukijakson jälkeen.

Yrityksiä ei kuitenkaan näytä kiinnostavan: niille tarkoitettuja palkkatukirahoja jäi viime vuonna käyttämättä arviolta 150 miljoonaa euroa.

Imago-ongelman lisäksi syynä lienee byrokratia. Mikäpä yritys haluaisi ulkoistaa rekrytointinsa TE-toimistolle? Tai palkata vain sellaisia ihmisiä, joilla ei ole kokemusta kyseisestä työstä? Etenkin jos kyseessä on yrityksen ensimmäinen työntekijä.

Kun palkkatuki yrittää samaan aikaan olla pelastusrengas työmarkkinoilta syrjäytyneille ja kannustin yrityksille, on selvää, että intressit menevät ristiin.

Toivottavasti hallitus löytää järkevän tavan hyödyntää palkkatukea, ilman että se vääristää kilpailua. Uusien työpaikkojen syntyminen on kaikkien etu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: