Lääkäripula helpottaisi, jos lääkärit saisivat keskittyä ydinosaamiseensa – sihteereitä kaivataan takaisin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Lääkäripula helpottaisi, jos lääkärit saisivat keskittyä ydinosaamiseensa – sihteereitä kaivataan takaisin

11.8.2019 3:00

Pitkällä junamatkalla joutuu tai saa joskus tahtomattaan kuunnella vieraiden ihmisten kovaäänisiä keskusteluja.

Heinäkuussa vaunukäytävän toisella puolella istui kaksi toisilleen tuttua naista. Pian ilmeni, että he tiesivät paljon hevosista ja olivat matkalla ratsastusleirille. Myös molempien ammatti tuli selväksi. He olivat pitkälle erikoistuneita lääkäreitä.

Kun puhe kääntyi hevosista työasioihin, toinen naisista tuumasi, ettei Suomessa ole lääkäripulaa. Hänen mukaansa lääkärit vain tekevät vääriä töitä.

Toinen oli samaa mieltä. Keskustelijat arvelivat käyttävänsä yli puolet työajastaan oman alansa kannalta toisarvoisiin rutiinitöihin, sellaisiin, joita he eivät kunnolla edes osaa. Ennen niitä hoitivat osaavat sihteerit.

Sihteerin ammattiin ja toimistotyöhön liittyy paljon vanhoja ja vääriä kliseitä. Kuva on Nyrki Tapiovaaran elokuvasta "Herra Lahtinen lähtee lipettiin" vuodelta 1939.

Korkeakoulutettuja ja korkeapalkkaisia kahvinkeittäjiä

Junamatkustajien puheet jäivät mietityttämään. Jokin on pielessä, kun erikoisosaajat eivät voi keskittyä työhön, johon heille on annettu kallis, pitkä ja vaativa koulutus ja josta heille maksetaan korkeaa palkkaa.

Samaan ongelmaan puuttui taannoin keskikokoisessa arkkitehtitoimistossa työskentelevä arkkitehti.

Takavuosina toimistossa oli sihteeri, joka vastasi asiakaskontakteista, puhelinvaihteesta, työmatkoista, henkilöstöhallinnon rutiineista ja muista juoksevista asioista sekä kahvinkeitosta, viinerien ostamisesta ja astianpesukoneesta.

Nyt kallispalkkainen arkkitehti hoitaa kaiken tuon itse. Pienipalkkaista sihteeriä ei enää ole. Kun siivoustakin vähennettiin, arkkitehti saa välillä tarttua myös lattiaharjaan ja pöytärättiin. Itse työlle jää liian vähän aikaa.

Työllisyys paranisi, tehokkuus lisääntyisi ja verotulot kasvaisivat

Absurdi asetelma on erittäin tuttu myös korkeakouluissa ja monissa muissa työpaikoissa.

Siksi mieleen nousee kerettiläinen ajatus: pitäisikö asiantuntijaorganisaatioihin alkaa taas palkata sihteereitä?

Se olisi omiaan helpottamaan useita ongelmia. Työllisyys paranisi, verotulot kasvaisivat ja tehokkuus lisääntyisi. Kun oikeat ihmiset tekisivät oikeita töitä, esimerkiksi lääkäripula hellittäisi.

Jossakin tietoyhteiskunnan ylioptimistisessa kehitysvaiheessa sihteereitä alettiin pitää kynsiään viilaavina kuluerinä. Se on täysin väärä käsitys.

Ammattitaitoinen sihteeri voi olla yksi yrityksen tai organisaation tärkeimmistä voimavaroista.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos