Huijareilla ei ole huolta huomisesta - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Huijareilla ei ole huolta huomisesta, ja juuri siksi huijaukset ovatkin usein niin pirullisia

19.7.2020 3:00

Rahat tilille ja paketti postiin. Näin yksikertainen on usein kahden yksityishenkilön välisen kaupan maksu- ja logistiikkaketju netin kauppapaikoilla.

Yksinkertainen on kaunista, mutta se edellyttää, että kaupan osapuolet tekevät kuten on sovittu. Läheskään aina niin ei käy.

Tyypillinen tapaus on, että ostaja maksaa sovitun kauppasumman tai vaikkapa puolet siitä etumaksuna, mutta myyjällä ei ole aikomustakaan toimittaa ostajalle mitään. Toki huijari voi olla myös ostaja, joka onnistuu saamaan tuotteen haltuun ilman aikomustakaan maksaa ostoksestaan.

Nainen myi olemattomia lasten vaatteita netissä – Kahdeksan huijauksen uhria vaati rahoja takaisin oikeudessa

Suomi on ollut perinteisesti sopimusyhteiskunta, ja ihmisetkin ovat oppineet luottamaan, että mitä sovitaan, se myös pitää.

Jatkuvatuutiset netin kauppapaikoilla riehuvista sarjahuijareista ovat ehkä saaneet ihmiset aiempaa varovaisemmiksi. Tuntemattomalle ihmiselle ei ehkä yhtä surutta siirretä rahaa hänen taustojaan selvittämättä kuin joskus aiemmin.

Valitettavasti huijarien keinot muuttuvat vähintään samaa tahtia aiempaa ovelammiksi.

Huijarien keinot tuntuvat muuttuvan ovelammiksi samaa tahtia kuin ihmiset oppivat epäilemään muiden ihmisten rehellisyyttä.

Satakunnan Kansa kertoi tällä viikolla epäillyistä petosrikoksista, joissa satakuntalaisen yrityksen edustajana esiintynyt ostaja on näyttänyt myyjille väärennettyjä pankkisiirtotositteita ja niitä vastaan haltuunsa myytävänä olleita ajoneuvoja. Satakunnan Kansan tietojen mukaan myyjien tileille oli siirretty tosiasiassa vain yksi euro.

Satakuntalaisen yrityksen nimissä epäillään huijatun useita yksityishenkilöitä autokaupoissa nokkelalla kikalla: Poliisi vahvistaa tutkivansa tapauksia, joista somessa varoitellaan

SK:n haastattelema lähde paljastaa, miten auto lähti, mutta rahat jäivät saamatta – väärennetty kuitti väsättiin koeajon aikana: ”Sen verran hyviä tekijöitä olivat kuitenkin”

Kuitti tai muu tosite voi vaikuttaa luottamusta herättävänä dokumenttina. Tosiasiassa ei tarvitse olla kummoinenkaan tietotekniikkavelho pystyäkseen väärentämään uskottavan näköisen kuitin hetkessä.

Petoksille tuntuu olevan tänä päivänä tyypillistä, että ovelat juonet yltävät vain siihen saakka, että huijari on saanut haltuunsa uhrin rahat tai muuta omaisuutta. Kiinni jäämisellä ei tunnu olevan niinkään väliä. '

Ei ole ollenkaan poikkeuksellista, että nettipetoksista lusimassa ollut huijari jatkaa samalla kaavalla välittömästi vapauduttuaan, vaikka tietää seuraukset hyvinkin tuoreesta kokemuksesta.

Juuri tämän "ei huolta huomisesta" -mentaliteetin takia huijaukset ovat niin pirullisia. Ei kannata ajatella, ettei kukaan tällaista huijausta yrittäisi, koska siitä jää varmasti kiinni. Ehkä huijari ei vain välitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: