Holtiton ulkoilu viimeistelee Yyterin dyynien kohtalon - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Holtiton ulkoilu viimeistelee Yyterin dyynien kohtalon

30.4. 3:00

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitteet ovat lisänneet liikuntaa ja ulkoilua mittavissa määrin myös Satakunnassa. Se on erinomainen asia.

Yhtä erinomaista on se, että porilaiset ovat yhä enemmän löytäneet Yyterin ja sen ulkoilumahdollisuudet.

Erinomaisen ikävää on puolestaan se, että osa liikkujista ei osaa kunnioittaa Yyterin ainutlaatuisuutta.

Viranomaiset ovat olleet huolissaan Yyterin luonnosta jo pitkään ja viime aikoina huoli on vain kasvanut. Satakunnan Kansan artikkelissa (21.12) huolta lisäsi lämpenevä ilmasto. Tarpeeksi kylmä talvi suojaisi dyynejä, mutta sellaista ei menneinä kuukausina nähty.

Dyynit ovat äärimmäisen herkkiä kaikenlaiselle kulkemiselle. Pahimmat kolauksensa ne saivat jo vuosia sitten suurissa massatapahtumissa, kuten kymmeniätuhansia ihmisiä keränneissä beach futis-tapahtumissa.

Nykyisellään dyynien vahingoittamiseen ei tarvita enää moisia ihmismassoja. Jopa yksi varomaton ulkoilijakin voi tehdä peruuttamatonta tuhoa.

Ulkoilun ollessa muodissa myös Yyterissä liikutaan yhä moninaisemmin tavoin. On juoksijaa, maastopyöräilijää ja koiran ulkoiluttajaa.

Niin hyvä asia kuin liikunta onkin, niin rajoitukset olisi hyvä muistaa. Dyynejä ei ole Yyterissä aidattu vain muodon vuoksi, vaan suojelun takia.

Leveärenkaisen fatbiken tai maata kuoputtavan koiran tappama kasvillisuus on kuolemantuomio dyynille ja tappio luonnolle.

Suomessa on totuttu siihen, että luonnonsuojelualueita kunnioitetaan. Kyltit ja kiellot ovat tehonneet.

Yyterissä on kuitenkin kuluvan kevään aikana havaittu, että kunnioitusta ei enää samalla tavalla ole. Dyynien rauhaa on rikottu.

Jokaisen joka Yyterissä liikkuu, kannattaa muistaa miten ainutlaatuisesta ympäristöstä on kysymys.

Vaikka luonnonsuojelualueiden häirinnälle on olemassa oma lakinsa, on selvää, että käyttäjien on itse pidettävä huolta siitä, että vahinkoa ei tapahdu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?