Uusi lastenhuoltolaki voimaan joulukuussa: Etävanhempi ja isovanhemmat saavat oikeusturvan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kun eroavat vanhemmat haluavat kostaa toisilleen, mittasuhteet ovat raamatulliset - uusi laki vaikeuttaa ”lapsiaseen” käyttöä

16.6.2019 3:00

Äiti ei pääse lapsen kanssa lomamatkalle, koska isä pistää tiukasti vastaan. Isä ei saa tavata lastaan, koska äiti keksii milloin mitäkin verukkeita. Vieraaksi lapselle jäävät myös isovanhemmat ja serkut.

Teini-ikäisenä hän vaatii selitystä. Miksi häneltä varastettiin iso osa lapsuutta? Välit vanhempaan jäätyvät vuosiksi, koska mitään järkevää perustelua vieraannuttamiselle ei löydy.

Liian moni avioero etenee näin. Ei siis yllätys, että joulukuun alussa voimaan astuvalta lastenhuoltolain uudistukselta odotetaan paljon. Lähtökohtana on lapsen etu. Lainsäädäntötoimilla pyritään ehkäisemään juuri vieraannuttamista.

Vieraannuttamisella tarkoitetaan sitä, että toinen vanhemmista yrittää kaikin tavoin estää lasta tapaamasta niin sanottua etävanhempaa, vaikka etävanhemmalla on tapaamisoikeus. Uusi laki lähtee siitä, että lapsen kummankin vanhemman täytyy omalta osaltaan myötävaikuttaa tapaamisoikeuden toteutumiseen.

Moni katsoo, että vieraannuttamista ehkäisee myös vuoroasumista koskeva lakipykälä. Sen mukaan vanhemmilla on mahdollisuus sopia siitä, että lapsi asuu vuorotellen molempien luona.

Maallikolle lakiuudistuksen henki näyttäytyy rakentavana. Se kannustaa aikuisia ajatteluun, johon riitatilanteissa harvemmin ylletään.

Epäilijöitäkin löytyy. He muistuttavat, että oli lain henki millainen tahansa, kyllä ihminen keinot keksii, kun haluaa kiusata toista.

Mutta tästäkin huolimatta laki antaa tarpeellisia aseita. Tuomioistuin voi sakon uhalla velvoittaa vanhemman tai huoltajan sallimaan tapaamiset.

Kenellekään ei luulisi olevan haittaa siitä, että lain henki vetoaa sopuun, kypsään vanhemmuuteen ja lapsen etuun.

Kun vanhempi haluaa kostaa toiselle, mittasuhteet ovat raamatulliset. Meno on kuin Mooseksen kirjassa, piikki ulottuu kolmanteen ja neljänteen polveen.

Monelle lain merkittävin kohta on lapsen oikeus tavata hänelle erityisen tärkeää henkilöä, johon hänellä on vakiintunut suhde. Oikeus vahvistetaan tuomioistuimen päätöksellä. Tämä tuo toivoa monille ikävöiville isovanhemmille

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut