Satasairaalan jättimäinen rakennushanke osuu huonoon hetkeen - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Satasairaalan jättimäinen rakennushanke osuu huonoon hetkeen – Myös sairaanhoitopiiri voisi pohtia investointien lykkäämistä

23.9.2020 3:00

Satakunnan sairaanhoitopiiri aloittaa tammikuussa mittavan rakennusurakan. Poriin sairaalanmäelle nousee hulppeat tilat psykiatriselle osastohoidolle sekä avohoidolle.

Satapsykiatrian nimellä kulkeva hanke maksaa maakunnan veronmaksajille noin 55 miljoonaa euroa. Se on heittämällä maakunnan suurimpia julkisen sektorin rakennusinvestointeja kuluvalla vuosituhannella.

Keynesiläisen opin mukaan julkisen vallan pitääkin investoida ja elvyttää juuri nyt, kun lama kolkuttelee ovella.

Psykiatrinen hoito siirtyy Poriin Harjavallasta suunnitelman mukaan vuonna 2023. Sillä saavutetaan synergiaetuja hoidossa, kun henkilökunnan ei enää tarvitse kulkea kahden paikkakunnan välillä.

Harjavallan tiloissa ei tosin ole siinä määrin mitään vikaa, että siellä annettava hoito olisi jotenkin huonoa, vaikka sairaala onkin rakennettu entisten ihanteiden mukaan pois silmistä.

Havainnekuva. Entisen synnytysosaston tilalle rakennetaan modernit tilat psykiatrian osastohoidolle.

Porissa ja muissa kunnissa säästöjä etsitään kuluvana syksynä tiheällä kammalla. Leikkaukset kohdistuvat suoraan kuntalaisten palveluihin kuten varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja vanhustenhoitoon. Jälki on todella rumaa.

Suurin murhe kuntien taloudenpidossa on sairaanhoitopiiri, jonka menot eivät pysy kurissa. Kunnat itse joutuvat lykkäämään investointeja, mutta voisiko sairaanhoitopiiri toimia samoin.

Esimerkiksi Porin laskennallinen osuus Satapsykiatrian rakennusinvestoinnista on luokkaa 20 miljoonaa euroa.

Hanke on siinä vaiheessa, että vanha synnytysosasto on purettu tieltä pois ja suunnittelu on loppusuoralla. Mikään ei kuitenkaan estäisi lykkäämästä hanketta seuraavien vaikeiden vuosien yli.

Se on tietysti kysymysmerkki, että saisiko hanke rahoitusta siinä vaiheessa, kun sote siirtyy maakunnille ja valtion maksettavaksi.

Taloutta elvyttävä vaikutus olisi sekin niin ja näin, sillä rakennusala on selvinnyt kohtalaisen hyvin koronasta. Osaavista työmiehistä on Satakunnassa kysyntää nyt ja ainakin lähitulevaisuudessa.

Sairaanhoitopiirillä ei tosin ole suurta intressiä kiristää vyötään määräänsä enempää, koska kuntien omistajaohjaus on melko lailla voimatonta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut