Pääkirjoitus: Mitä jos lopetetaan muiden elämänvalintojen arvostelu - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Mitä jos lopetetaan muiden elämänvalintojen arvostelu – toisen elämän arviointi kuuluu harvoin kenellekään muulle kuin hänelle itselleen

26.7.2020 3:00

Kuluneena kesänä Satakunnan Kansa on kertonut useita tarinoita ihmisistä, jotka ovat rohkeasti avanneet arkeaan ja elämänvalintojaan.

Tietoisesti yksin asumisen valinnut porilainen Pirjo Mäenpää muun muassa kertoi, kuinka on löytänyt itsensä sen jälkeen, kun jäi asumaan omilleen (SK 22.7.). Enää hän ei ottaisi ketään saman katon alle.

Moni muukin SK:n yksin asumista koskevaan kyselyyn vastannut totesi olevansa varsin onnellinen ja tyytyväinen tilanteeseensa, vaikka asuin- tai elämänkumppania ei ole.

Vannomatta paras, kirjoitti eräs kommentoija. Jospa sitä oikeaa ei vain ole vielä osunut kohdalle, lisäsi toinen.

Niin, eihän sitä koskaan tiedä, mitä elämä tuo tullessaan.

Jossain vaiheessa yksin asuminen ei ehkä tunnukaan hyvältä. Ihmisen mieli voi muuttua ja se on täysin sallittua. Jostain syystä tätä puolta ei usein oteta huomioon, vaan kiiruhdetaan joko tuomitsemaan, kyseenalaistamaan tai maalailemaan piruja seinille.

Muiden elämä ja valinnat kiinnostavat loputtomasti. Tirkistelemme niitä päivittäin sosiaalisessa mediassa ja vertaamme omiimme joskus tiedostamattakin.

Kun yhden koti on aina siisti, parisuhde täydellinen ja aikaa riittää töiden jälkeen vielä viiteen eri harrastukseen, herää herkästi kysymys: miksei minun elämäni suju näin hyvin? Toisaalta taas omista poikkeavat tai epätavanomaisemmat valinnat saavat osalla sisäisen kriitikon heräämään.

Sen sijaan, että vertaamme toisia itseemme ja arvostelemme erilaisia valintoja, voisimme alkaa olla hyvillään muiden puolesta. Varsin harvoin toisen onni on meiltä itseltämme pois. Vielä harvemmin toisen elämän arvioiminen kuuluu kenellekään muulle kuin hänelle itselleen.

Englannin kielessä on sanonta "good for you", jolle ei taida olla täysin suoraa suomennosta. Pähkinänkuoressa se tarkoittaa tätä: olen iloinen puolestasi siitä huolimatta, ettei valintasi välttämättä vastaa omaani.

Sitten voidaankin jatkaa elämää kukin tahollaan.

Yksin asumisessa ei ole aina kyse yksinäisyydestä tai pakosta, vaan se voi aivan yhtä hyvin myös olla myös elämänlaatua ja onnellisuutta lisäävä valinta.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?