Pelikoneiden määrä vähenee, mutta kaupoista ne eivät häviä – merkittävä korvaus saa kauppaketjut pitämään kiinni houkutuksista - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Pelikoneiden määrä vähenee, mutta kaupoista ne eivät häviä – merkittävä korvaus saa kauppaketjut pitämään kiinni houkutuksista

17.7.2020 3:00

Rahapelikoneiden värivalot syttyivät kutsuvasti keskiviikkona 15. heinäkuuta, kun Veikkaus avasi pelikoneet myös kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla. Päivä, jota moni odotti ja päivä, jota moni ei välttämättä olisi halunnut enää nähdäkään.

Kaikki ei kuitenkaan ole kuin ennen. Veikkaus on lisännyt siltä perättyä vastuullisuutta ja tehnyt muutoksia omien pelisaliensa ulkopuolella olevien pelikoneiden toimintaan. Hajasijoitetut automaatit aukeavat vasta aamupäivällä kello 11. Tämä tosin muuttuu vuodenvaihteessa, kun automaatteihin tulee pakollinen tunnistautuminen. Automaatit myös muistuttavat pelaajia 15 minuutin välein heidän käyttämästään peliajasta.

Edellä mainitut ovat toki hyviä askeleita kohti terveempää pelaamista, mutta samalla pelit jäävät yhä kauppojen käytäville houkutuksineen. Hajasijoitettuja automaatteja toki vähennetään entisestään selvästi, mutta se ei poista houkutusongelmaa.

Veikkaus tietää kuinka tuottoisia kauppojen ja kioskien pelikoneet ovat. Kun tähän lisätään se, että kaupat ja kioskit saavat pelikoneista kohtuullisen korvauksen, ei osapuolista löydy aloitteista, joka poistaisi pelikoneet kaupoista.

On selvää, että esimerkiksi S-ryhmää ei pelikoneista luopuminen ei varmasti juuri kiinnosta hyvien korvauksien vuoksi. Lännen Median tekemän selvityksen mukaan Veikkaus maksoi S-ryhmälle yhteensä yli 40 miljoonaa euroa korvausta tilan varaamisesta pelikoneille, rahankäsittelystä sekä valvontatehtävistä vuosina 2017-2018.

Käytännössä kaikki pelikoneita pelaavat ovat saaneet ensikosketuksensa niihin jo lapsena marketin käytävällä, kun isä tai äiti antoi painaa sitä vihreää nappia, josta rullat lähtivät pyörimään. Jännittävä ja koukuttava kokemus, joka parhaimmillaan saattoi muuttua kolikoiden kilinän siivittämäksi voitonriemuksi. Näin syntyivät ja syntyvät myös yhä tulevat peliongelmaiset.

Kaikista tärkeintä olisi, että Veikkauksen pelikoneet sijoitettaisiin vain ja ainoastaan pelisaleihin, johon sisään ei alle täysi-ikäisillä ole asiaa. Se on ainut tie terveeseen peliviihteeseen ja ongelmien selvään vähentämiseen.

Veikkauksen pelisalien ulkopuolelle sijoitetut pelikoneet aukenivat keskiviikkona.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?