Kokemäen seurakunnan ongelmavyyhdin avaaminen vaatii täysin avointa tiedottamista - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kokemäen seurakunnan ongelmavyyhdin avaaminen vaatii avointa tiedottamista

uudet kolumnikuvat, Timo Simula01

23.2.2020 3:00

Kokemäen seurakunnan kriisin purkaminen on nyt tilanteessa, jossa kipupisteet on selvitetty ja yhteistyön esteet listattu. Seurakunnan tilaa selvittänyt konsultti Ari Hukari jatkaa työtään tilanteen normalisoimiseksi. Osapuolet ovat vakuuttaneet, että heillä on vilpitön halu toimia seurakunnan parhaaksi.

Seurakunnan näkyvin ongelma on tietysti ryvettynyt maine. Tämän taustalla ovat vahvasti kiistat seurakuntakeskuksen peruskorjauksesta sekä päätöksenteon ja hallinnon murheet.

Polku tästä eteenpäin ei ole helppo. Seurakuntakeskuksen korjaushanke jakaa selvästi seurakuntalaisia. Tosin valta on viime seurakuntavaalien jäljiltä yksiselitteisesti peruskorjauksen kannattajilla.

Sisäilmaongelmien vuoksi käyttökiellossa oleva rakennus on määrä korjata käyttökuntoon nopeasti ja edullisesti. Aikaisemmin peruskorjauksesta päätettiin luopua, kun remontti näytti tulevan liian kalliiksi.

Hoidettiin asioita sovussa tai ei, saattaa mainittu tavoite jäädä toteutumatta. Näyttää siltä, että suuria säästöjä korjaushankkeeseen olisi tulossa lähinnä siitä, että osa tiloista jätetään korjaamatta. Näin seurakunnan pitäisi vuokrata tiloja muualta osalle toiminnoistaan. Käteen voi siis jäädä puolittain korjattu ja käyttökustannuksistaan raskas rakennus, jonka tilat ovat puutteelliset.

Seurakunnan maineongelmat johtuvat pitkälti luontevan keskusteluyhteyden puuttumisesta sekä asioiden salailusta. Hukarin selvityksestä käy ilmi, että seurakunnassa pyritään salaamaan tärkeitä asioita. Yllättävän paljon energiaa käytetään siihen, kuka on vuotanut asioita julkisuuteen.

Avoimuuden hengessä ei toiminut myöskään tuomiokapituli tiedottaessaan valmistuneesta selvityksestä. Tiedotteesta oli unohtunut pois keskeisin asia eli se, oliko kirkkoherra Hannu Tomperin erottamisprosessi kiusaamista. Selvityshenkilön mielestä ei ollut, mutta perusteeton erottamisvaatimus oli tulkittavissa häirinnäksi.

Seurakunnan ongelmavyyhdin avaamisessa aivan ratkaisevaa on tiedotus. Ilman täysin avointa tiedottamista tilanteesta ei päästä eteenpäin. Kuluneet vuodet ovat osoittaneet, että kiistanalaisten asioiden salailu on varma tapa päästä isoihin otsikoihin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut