Koronakriisin varjossa valmistuneet nuoret tarvitsevat tukea - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Koronakriisin varjossa valmistuneet nuoret tarvitsevat muutakin kuin opiskelupaikan – epävarma tulevaisuus pelottaa yhä useampaa

7.6.2020 3:00

Juhlatunnelma oli kaukana viime viikolla, kun ammattikoululaiset ja lukiolaiset päättivät opintonsa. Posti hukkasi todistuksia ja myöhästyi niiden lähettämisessä. Juhlapuheita katseltiin kodeissa videon välityksellä, eivätkä nuoret saaneet kovalla työllä ansaitsemiaan juhlia.

Tällä viikolla nuorilla oli hieman enemmän aihetta juhlaan. Hallitus muisti koulunsa päättäneitä myöntämällä syksylle ja ensi vuodelle yhteensä 4 800 uutta opiskelupaikkaa korkeakouluihin. Näistä 2 200 kohdistuu ammattikorkeakouluille ja 2 600 yliopistoille.

Uutinen on hieno ikäluokalle, joka on joutunut koronakriisin vuoksi joustamaan opintojensa päättämisessä ja pääsykokeissa. Korkeakoulujen tehtävä on nyt varmistaa, että nuoret oikeasti pääsevät jatko-opintoihin kiinni.

Satakunnassa poikkeustilanteeseen on reagoitu lisäämällä avoimien kesäopintojen tarjontaa. Avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun kesäopinnot toimivat ponnahduslautana jatko-opintoihin. Lisäksi ne paikkaavat menetettyjen kesätyöpaikkojen jättämää tyhjiötä. Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan kesätyöpaikkoja on tänä kesänä kymmeniä tuhansia vähemmän kuin yleensä.

Jo ennen koronakriisiä tutkimuksissa raportoitiin nuorten uupumisesta. Nyt on selvinnyt, että korona on horjuttanut nuorten uskoa tulevaan enemmän kuin muissa ikäryhmissä. Syy on yksinkertainen: nuorilla on vähemmän elämänkokemusta ja elämä edessä. Tulevaisuuden, työuran, perheen ja kodin rakentaminen koronakriisin varjossa tuntuu pelottavalta.

Koulupudokkaista puhutaan nyt paljon ala- ja yläasteilla, mutta ilmiö ei jää siihen. Korkeakouluissa on vähemmän ihmisiä kysymässä, miksi vasta täysi-ikäistynyt nuori jättää jatko-opinnot kesken ja eristäytyy yksin kotiin. Heidän, jotka ovat ikänsä puolesta aikuisia, oletetaan pärjäävän, vaikka todellisuus on toinen.

Uuden elämänvaiheen aloittaminen aiheuttaa monille stressiä normaalioloissakin. Siksi on hyvä, että korkeakouluille jaettavaan 120 miljoonan euron pottiin lisättiin 6 miljoonaa nuorten ohjaamiseen ja hyvinvoinnin tukemiseen. Viimeistään nyt korkeakoulujen pitäisi tukea nuorten kiinnittymistä opiskeluyhteisöön ja varmistaa, ettei kukaan jää yksin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: