Kotiseuturetket avaavat uusia näkymiä luontoon ja historiaan - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kotiseuturetket avaavat uusia näkymiä luontoon ja historiaan

20.4.2020 3:00

Tämä kevät on matkailijan näkökulmasta kovin erilainen. Ulkomaanmatkailu on seisahduksissa ja hallitus patistaa kansalaisia välttämään kaikkea liikkumista, joka ei ole aivan välttämätöntä. Kaikenlainen ulkoilu, jota voi harrastaa poikkeusolojen sääntöjä rikkomatta, on kuitenkin sallittua ja kansanterveyden kannalta jopa suositeltavaa. On hyvä päästä välillä pois neljän seinän sisältä.

Mikäpä sopisi tähän aikaan ja tilanteeseen paremmin kuin kotiseuturetkeily. Kun ulkomaanmatkat ovat jo vuosikymmeniä olleet arkipäivää, aivan lähellä sijaitsevat pienet matkakohteet ovat ehkä unohtuneet kokonaan.

Vielä puoli vuosisataa sitten, kun leirintäalueet ja telttamajoitus elivät kukoistuskauttaan, kelpasivat matkakohteiksi monet vaatimattomilta tuntuvat luonnonmuistomerkit, näköalapaikat ja historiakohteet. Näitä esiteltiin häpeilemättä kuntien matkailuesitteissä, kun ei vetovoimaisempiakaan kohteita ollut.

Pienellä miettimisellä jokainen löytää läheltään kohteita, joissa on helppo käväistä vaikkapa kävellen tai polkupyörällä. Monet luontokohteet ovat jo sinällään elämyksiä. Keväinen luonto ja kaunis näköala voivat hyvin riittää retken aiheeksi. Sama koskee rakennettua ympäristöä. Vanhoja rakennuksia voi ihailla, ilman että menee kenenkään pihapiiriin.

Jonkun mielestä muistokivet, muinaisjäännökset tai vaikkapa historian tapahtumapaikat ovat tylsiä matkakohteita, jos niihin ei ole järjestetty mitään toimintaa. Tällaisissa kohteissa oleellista on taustatietojen hankkiminen. Kun perehtyy paikan historiaan jo ennen retkeä, tunnelma on aivan erilainen – ja kohteesta saa paljon enemmän irti. Historia vie helposti mukanaan, retken jälkeen kaipaa vielä lisää tietoa.

Mistä sitten voi saada tietoa kotiseudun mikromatkailukohteista? Vaikka kirjastot ovat kiinni, on niiden digitaalisissa palveluissa runsaasti esimerkiksi paikallishistoriaa valottavia teoksia, joista on apua. Satakunnan museo puolestaan avasi tänä keväänä verkossa Y-Pakki-sovelluksen, jossa on helppo tutustua satakuntalaiseen rakennushistoriaan.

Aivan oma lukunsa kotiseuturetkien kohteena ovat hautausmaat. Hautakiviin on tallennettuna uskomaton määrä paikallista historiaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?