Porin keskustalla on tulevaisuus, mutta ehkei visionäärien toivoma - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Porin kaupunkikuvakeskustelua happamoittaa Tampereen toimet

26.3.2019 3:00

Minkälaiseksi haluaisit kehittää Porin kaupungin keskustan?

Kysymys on yksinkertainen, mutta kuten viime päivien uutisoinnistamme on voinut huomata, ovat englantilaisen kaupunkisuunnittelijan Trevor Daviesin (SK 11.3.), porilaisten lukijoiden (SK 18.3.) ja Porin kaupunkisuunnittelupäällikön Mikko Nurmisen (SK 23.3.) näkemykset hyvinkin erilaisia.

Yhteistä vastauksissa on eräänlainen into ja sanomisen halu. Porin ydinkeskusta toreineen ja kävelykatuineen herättää paljon tunteita, "Mu Porissa" on oma aito tunnelmansa.

Porilaiseen kommunikointiin on aina kuulunut kärkevyys, niin myös kaupunkikuvakeskusteluun.

Erilaisista kommenteista aisti tosin eräänlaisen happamuuden itäisen kasvukeskuskaupungin suuntaan.

Siinä missä Tampere satsaa satoja miljoonia raitiotiehen ja ydinkeskustan uuteen jäähalliin, täällä Kokemäenjoen alkulähteen toisessa päässä raha ei riitä edes jokirannan kivetykseen.

Päättäjien nihkeys kaikenlaista vaatimattomampaakin wau-arkkitehtuuria kohtaan on ymmärrettävää. Ilman sen raflaavampia investointejakaan oli Porin kaupungin viime vuoden tulos 13,7 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kaupunki on myös osin aseeton, kun keskustan betonikerrostaloja toivotaan kauniimmiksi. Yksityisillä taloyhtiöillä ja valtakunnallisilla kiinteistöosakeyhtiöillä voi olla ihan oma näkemyksensä siitä, miten yhtiövastikkeet ja voitot jaetaan.

Porin keskustalla on tulevaisuus. Se ei välttämättä ole vain niin energisen nuorekas kuin moni visionääri toivoo.

Kun Porissa asuu tällä hetkellä noin 9500 yli 75-vuotiasta, arvioidaan heidän määränsä nousevan 15000 henkilöön 2040 mennessä.

Syntyy lumipalloilmiö. Kun ikääntyneistä suuri osa muuttaa palvelujen perässä kaupungin keskustaan, tarvitaan sinne samalla yhä enemmän juuri heille suunnattuja palveluja, olivat nämä sitten lounasravintoloita, kampaamoja tai virikekeskuksia.

Suunnittelijoille tämä tietää muun muassa kaikenlaisen esteettömyyden korostamista.

Porin kaupungin visioissa on kehittää entisestään tapahtumallisuutta. Helppoa sekään ei ole, sillä nuorten ja ikääntyneiden näkemys tapahtumakeskustasta voi olla hyvin kaukana toisistaan.

Toiselle elävän musiikin konsertti voi olla mahtava kokemus, toiselle pelkkää mökää.

SK 11.3.2019: Englantilainen kaupunkisuunnittelija soimaa Porin ensivaikutelmaa: "Vaikuttaa siltä, että kaupunki haluaa olla naurunalainen" – Näin hän uudistaisi kaupunkia

SK 18.3.2019: Satakunnan Kansa kysyi lukijoilta ideoita Porin keskustan kehittämiseksi: Osa halusi kaupungin muuttuvan ankeasta betoni-Porista eloisaksi väri-Poriksi, mutta toivottiin myös joella kelluvaa uimalaa ja katettua kävelykatua

SK 23.3.2019: Kaupunkisuunnittelun päällikkö yllättää ankean betoni-Porin arvostelijoille: Mu torini on kaunis

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut