Koronakriisi korostaa luotettavan tiedon tärkeyttä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Väärää tietoa voi pujahtaa julki luotettavistakin lähteistä, mutta vastuullinen media korjaa virheet – Sen on nyt kokenut hallituskin

14.5.2020 3:00

Koronapandemia on tarjonnut aivan liian houkuttelevan alustan mitä mielikuvituksellisempien tietojen levittämiselle. Sosiaalisen median tuulesta temmatuille huhuille ei kannata korvaansa lotkauttaa, mutta vakiintuneen mediankin välityksellä väärää tietoa saattaa tahattomasti levitä. Vastuulliset tiedotusvälineet kuitenkin korjaavat aina virheensä.

Tästä tarjoaa esimerkin huhtikuussa laajalle levinnyt uutinen, joka kertoi EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ehdottaneen, että kaikkien yli 70-vuotiaiden pitäisi pysytellä eristyksissä koko loppuvuoden ajan.

Todellisuudessa von der Leyen puhui vanhainkotivierailujen rajoittamisesta. Asiasta kertoo verkkosivullaan toimittajien ammattilehti Journalisti kirjoituksessa, jonka on laatinut Huvudstadsbladetin pitkäaikainen pääkirjoitustoimittaja Yrsa Grüne-Luoma. Asialla on huomattavaa yleistä merkitystä ammattikunnan ulkopuolellakin.

Uutisankka oli lähtöisin saksalaisen Bild am Sonntag -lehden haastattelusta. Uutistoimisto AFP:n käännöksestä jäi jostakin syystä pois oleellinen kohta, jossa von der Leyen puhui nimenomaan vierailurajoituksista vanhainkodeissa.

Virheellinen tieto levisi kulovalkean tavoin ympäri Eurooppaa. Myös Suomessa johtavat tiedotusvälineet julkaisivat sen, mutta kun asian oikea laita selvisi, ne myös oikaisivat virheen.Esimerkki kertoo oikean tiedon välttämättömyydestä, joka vain korostuu kriisiaikana.

Toinen esimerkki kertoo siitä, kuinka kansalaiset saavat mediasta oikeaa tietoa – jopa vastoin hallituksen julkisuuteen kertomaa.

Tapaus liittyy Suomen kansalaisten perustuslailliseen oikeuteen ylittää valtakunnan raja milloin tahansa. Hallituksen infosta sai kuitenkin sellaisen käsityksen, että rajan yli pääsee nyt vain poikkeustapauksissa.

Kun Helsingin Sanomat ja myöhemmin Yle kertoivat, että hallituksen määräys sulkea rajat suomalaisilta koronaviruksen takia on laiton, liikenne etenkin länsirajalla suorastaan ruuhkautui.

Viranomaiset kyllä tiesivät asiasta, mutta eivät kertoneet siitä oma-aloitteisesti. Jos kansalaiset olivat itse ymmärtäneet vedota oikeuteensa, he olivat myös päässeet rajan yli.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: