Yksinäisyys tappaa kuin tupakka – ruuhkavuodet uhka ystävyydelle - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Yksinäisyys tappaa kuin tupakka – ruuhkavuodet uhka ystävyydelle

14.2.2020 6:00

Ystävänpäivää on vietetty Suomessa 1980-luvulta saakka ja se on vakiinnuttanut asemansa tärkeänä päivänä epävirallisten juhlapyhien joukossa. Ei niinkään kaupallisuuden takia, vaan siksi, että ystävyyden merkitys ihmisen hyvinvoinnille on ymmärretty niin yksilötasolla kuin yhteiskunnallisestikin.

Ystävänpäivä ei nosta kuitenkaan silmäkulmiin pelkästään ilon ja onnen kyyneleitä, kun rakkaat ystävät muistavat toisiaan. Se nostaa esille myös pohjattoman surun ja pettymyksen tunteita, jos ei ole kenenkään paras ystävä, toiseksi paras tai ystävä lainkaan. Ulkopuolisuuden tunne on musertava, jos ei koe olevansa kenellekään merkityksellinen.

Ystävienpuute sairastuttaa, välillisesti ja suoraan. Tutkimusten mukaan ystävien puute on terveydelle yhtä vaarallista kuin 15 tupakan polttaminen päivässä. Seuraukset ovat pahimmillaan kuolettavat.

Sosiaalinen media on luonut jo pitkään illuusiota siitä, että ihmisillä riittää ystäviä ja sosiaalista elämää. Facebookin tykkäykset eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että nämä samat ihmiset tykkäisivät sinusta tosielämässä.

Valitettavasti osa sosiaalisen median ystävistä on rinnastettavissa mielikuvitusystäviin. Ja mitä enemmän elämme rinnakkaistodellisuutta mielikuvitusystävien kanssa, sitä vähemmäksi käyvät tosielämän kohtaamiset.

Ruuhkavuodet ovat erityisen haastavaa aikaa ystävyyssuhteille ja liian moni ystävyys kuihtuu hoidon puutteeseen. On työt, lapset, harrastukset, parisuhde, sohva, telkkari ja tietenkin some. Voimavarat eivät riitä enää ystävien tapaamiseen, vaikka juuri se saattaisi antaa kaivattua virtaa elämään.

Kun ruuhkavuodet ovat ohi, lapset maailmalla ja parisuhdekin kenties päättynyt eroon, moni saattaa kokea ensimmäistä kertaa elämässään yksinäisyyttä ja ystävien kaipuuta. Siinä tilanteessa on liian helppoa koteloitua yksin kotiin ja jäädä sinne, ellei ole ketään, joka vetää takaisin elämään.

Tänään on hyvä hetki irrottautua koteloista, somesta ja sohvasta ja ottaa aikaa ystävyyssuhteiden vaalimiseen ja luomiseen.

Tosiystävyyttä on sekin, että on ystävällinen sanoissaan ja teoissaan kanssaihmisiä kohtaan, sillä se voi pelastaa monen ihmisen päivän ja ehkä koko elämän.

Ystävänpäivä voi nostaa esille surun tunteita, jos ei ole yhtään ystävää. Jokainen meistä voi olla kanssaihmisille ystävä ja kohdella toisiaan ystävällisesti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: