Presidentti puhui viisaasti, nyt on tyttöjen vuoro - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Nyt on vihdoinkin tyttöjen ja naisten vuoro, kun Välimeren alueen leireiltä valitaan Suomeen tulijoita

25.2.2020 3:00

Suomi valmistautuu ottamaan vastaan 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueen pakolaisleireiltä. Uutisten mukaan tulijat ovat ensisijaisesti lapsia ja yksinhuoltajaperheitä, jotka ovat päätyneet leireille esimerkiksi Syyriasta ja Afganistanista.

175 on aika pieni luku. Varsinkin, jos sitä vertaa vuoden 2015 pakolaisaaltoon. Silloin Suomeen saapui sisäministeriön mukaan 32 476 turvapaikanhakijaa.

Tilanne viisi vuotta sitten oli Suomessakin kaoottinen. Suomi, kuten Euroopan maatkin, oli täysin varautumaton pakolaisten määrään.

Varautumattomuus näkyi myös mielipiteissä. Ne jakautuivat täysin. Osa ihmisistä tarjoutui vapaaehtoisesti auttamaan pakolaisia, osa muodosti ihmisketjun Tornion ja Haaparannan rajalle. Ketjun viesti oli, että tänne ei tulla.

Tunnelmat kiristyivät niin, että erimielisyys eteni jopa semanttiselle tasolle. Keskusteluissa kiisteltiin esimerkiksi siitä, saako pakolaisten tulosta käyttää termiä tulva. Osa piti termiä negatiivisena.

Lokakuun lopussa 2015 Yle uutisoi, kuinka Tornion järjestelykeskukseen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä ylitti 9 000:n rajan. Moni oli sitä mieltä, että kun hiljaisen, runsaan 21 000 asukkaan kaupungin läpi kulkee 9 000 ihmistä, voi kyllä puhua tulvasta.

Sitäkin ihmeteltiin, miksi tulijat olivat pääosin nuoria miehiä. Niin ainakin kuvat mediassa kertoivat. Asiaa selitettiin käytännön syillä.

Jos perhe halusi päästä sota-alueelta turvaan, matkaan pitää laittaa vahvin ja kestävin. Siis nuori mies.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi Ylen Ykkösaamussa (22.2.), että kaikkein suurimmissa vaikeuksissa ovat pienimmät lapset ja tytöt. Presidentti on oikeassa. Hänen kanssaan moni suomalainen on varmasti samaa mieltä.

Toivottavasti viimeinkin on tyttöjen ja naisten vuoro. Heidän olosuhteensa leirillä eivät ole kaksiset. Hyväksikäytön vaara on jokapäiväinen. Täytyy myös muistaa, että tyttöjen asemassa on korjaamista myös lähtömaissa.

Totta on sekin, että hätä eloonjäämisestä on sukupuoleton. Nuoren miehen selviytymismahdollisuudet ovat kuitenkin aivan toista kuin pienen tytön.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: