Rahalla saa tietoturvaa, mutta miten käy pienituloisten? - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Rahalla saa tietoturvaa, mutta miten käy pienituloisten?

Laura Ikävalko on vastavalmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri.

20.7.2019 3:00

Tietoturva on ollut tapetilla tällä viikolla Porissa, mutta onko tietoturva seuraava eriarvoistava asia? Keskiviikkona Suomi-Areenassa ammattilaishakkerit hakkeroivat esimerkiksi Tesla-sähköautoa ja perjantain Satakunnan Kansassa valkohattuhakkeri Iiro Uusitalo kertoi, miten omaa tietoturvaa voi parantaa.

Valtakunnallista keskustelua herätti suositun Faceapp-sovelluksen turvallisuus ja sen venäläinen omistajuus.

Tietoturva-asioita voi tarkastella monelta kantilta: Henkilön yksityisyyden, tietojen kalastelun tai vaikkapa laitteiden riittävän suojauksen näkökulmasta. Oma lukunsa on teknologian kehittyminen suuntaan, jossa yhä useammat laitteet ovat kytkettynä verkkoon.

Uusitalo nosti jutussa esiin mielenkiintoisen rahanäkökulman. Raha ja tietoturva kulkevat käsi kädessä. Kalliimmissa laitteissa tietoturvaan on satsattu enemmän, halvemmissa asiat jäävät helposti retuperälle.

Tilanne on ongelmallinen yhteiskunnan eriarvoistumisen kannalta. On helppo sanoa, että paranna turvallisuuttasi jättämällä julkaisematta kuvat lapsista ja perheestä. Sosiaalinen media on kuitenkin tärkeä osa monen elämää, ja siitä paitsi jääminen vain siksi, ettei se ole turvallista, voi tuntua ankealta.

Sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa sovelluksissa pätevät samat rahasäännöt kuin laitteissa. Uusitalo nosti esiin huolen siitä, että mikäli jokin on ilmainen ja väittää olevansa tietoturvallinen, asian pitäisi herättää kuulijassa epäluuloa.

Tällä viikolla esillä ollut Faceapp, kuten monet muutkin ilmaiset sovellukset, keräävät käyttäjistään paljon dataa. Olisi paikallaan miettiä, kuinka paljon itsestään haluaa ilmaiseksi luovuttaa.

Vaikkei sosiaalisessa mediassa mitään arkaluontoista jakaisikaan, tuskin kukaan haluaa menettää yksityisyyttään hauskan naamanvaihdoksen takia.

Maksullisia sovelluksia on olemassa, mutta sitten edessä on taas eriarvoisuus. Niiden kohdalla ongelmana on sekin, että maksullisia sovelluksia käyttää vähemmistö. Taas jäädään paitsi.

Ehkäpä ainoa, mitä voi tehdä, on vaatia parempaa turvallisuutta myös halvemmilta laitteilta ja sovelluksilta. Kertoa, että omalla yksityisyydellä on väliä. Koska kyllähän sillä on.

Kaikilla on jotain, mitä haluaa pitää vain itsellään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos