Politiikka kuuluu urheiluun, polvistuttiin kilpailuissa tai ei – nyt se vain tuodaan vihdoinkin esiin - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Politiikka kuuluu urheiluun, polvistuttiin kilpailuissa tai ei – nyt se vain tuodaan vihdoinkin esiin

23.7.2020 3:00

Urheilu ei ole oma fantasiamaailmansa, joka elää todellisuutemme ulkopuolella, eivätkä urheilijat ole kenenkään nukkeja, joilla ei ole omaa tahtoa.

Tunteet kiehuvat silti, jos esimerkiksi F1-sarjan ainoa musta kuljettaja Lewis Hamilton osoittaa – täysin rauhanomaisesti – mieltään rasismia vastaan.

– Toivon, että politiikkaa ei sekoitettaisi urheiluun, sanoi muun muassa F1-veteraani Mario Andretti, 80, Hamiltoniin viitaten.

Toive on kuitenkin ongelmallinen, koska politiikka sekoittuu urheiluun joka tapauksessa, ja sitä on mahdotonta estää, sillä se, mitä me katsojat esimerkiksi F1-lähetyksen aikana näemme, koostuu päätöksistä, jotka ovat sidoksissa mediapolitiikkaan.

Medialla taas ei tarkoiteta ainoastaan tiedotusvälineitä, kuten televisiota tai sanomalehteä, vaan jo kuva tai teksti on media. Esimerkiksi t-paita, joka vastustaa rasismia, välittää tietynlaisen viestin ja on siten media, ja sama pätee seurojen logoihin, nimiin tai vaikkapa mainoslauseisiin.

Jos siis urheilijalta evätään esimerkiksi mahdollisuus pukeutua tietynlaiseen t-paitaan, kyseessä on mediapoliittinen päätös.

Sellaista päätöstä ei tosin välttämättä edes huomaa, jos sitä ei ole koskaan kyseenalaistettu, vaan jos ja kun siitä on aikojen saatossa tullut eräänlainen kirjoittamaton sääntö – siis tapa.

Silloin on voinut ajautua harhaluuloon, ettei kyse ole alun alkaenkaan ollut politiikasta, vaan luonnollisesta tilasta, johon on kasvettu ja opittu.

Sen jälkeen mikä tahansa uusia tapoja mahdollistava päätös saattaa herättää vastarintaa jo siksi, että sen rekisteröi politiikaksi. Koetaan, etteivät sellaiset tosielämän kysymykset kuulu urheiluun, koska eivät ne aikaisemminkaan ole urheilulähetyksissä näkyneet.

Vaan juuri siinä piilee asian ydin: nyt politiikka tuodaan urheilussakin esiin, pois piilosta.

– Urheilijoita ei enää vaienneta, kirjoittivat monet Yhdysvaltain olympiaurheilijat, jotka haluavat kumota Kansainvälisen olympiakomitean säännön siitä, että poliittiset, uskonnolliset ja rasisminvastaiset kannanotot on kielletty olympialaisissa.

Se tietää sitä, että KOK:lla on edessään päätös, joka on poliittinen. Sen jälkeen niitä poliittisia päätöksiä tulee aina vain lisää, koska urheilu ei voi erota politiikasta eikä politiikka urheilusta.

Ei, vaikka kuinka haikailisi aikoja, jolloin se pysyi vielä piilossa.

Kirjoittaja on Satakunnan Kansan urheilutoimittaja.

F1-kuljettajat ovat osoittaneet näkyvästi tukeaan rasisminvastaiselle liikkeelle tänä kesänä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: