Tarjolla jopa 10 miljoonaa – ainoat kärkkyjät Kankaanpää ja Honkajoki - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Tarjolla jopa 10 miljoonaa – ainoat kärkkyjät Kankaanpää ja Honkajoki

2.3.2020 6:00

Kankaanpään ja Honkajoen mahdollinen liitos niputtaisi kaksi Pohjois-Satakunnan kuntaa samojen rajojen sisään ensi vuoden alusta.

Vielä toistaiseksi liitoksesta puhutaan ehdollisena. Voi näet olla, että ripeästi edenneen liitosselvityksen osapuolet eivät lopulta halua lyödä hynttyitä yhteen.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole omissa käsissä.

Koska selvitys on valtiovarainministeriön käynnistämä, ministeriö myös sanelee lopullisen päätöksen. Jos sekä Kankaanpää että Honkajoki näyttävät liitokselle vihreää valoa, peli on selvä. Jos taas jompi kumpi tai molemmat kunnat asettuvat vastahankaan, ministeriö voi kävellä kuntapäättäjien yli ja päätyä silti liitoksen kannalle.

Jos koko maan tämän vuoden ainoa viritteillä oleva liitos toteutuu, luvassa on kolmen vuoden tauon jälkeen valtiolta liittymisavustusta eli niin sanottua porkkanarahaa.

Potissa on 10 miljoonan euron panos, mutta koko rahasummaa ei jaeta Pohjois-Satakuntaan.

Kyse on eräänlaisesta uudesta yhdistymisavustuksesta, joka on harkinnanvarainen. Rahaa on tarjolla vain kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien kuntien liitoksiin. Yhdistymisavustusta voi saada vain silloin, jos liitoksessa on mukana kriisikunnan kriteerit täyttävä osapuoli. Honkajoen talous on "riittävän tiukoilla", eli porkkanaa on tarjolla juuri siinä tarkoituksessa kuin lainsäätäjä on ajatellutkin: avustuksen perusteena on kriisikunnan aiheuttama taloudellinen rasite uudelle kunnalle. Harkinnanvara on valtiovarainministeriöllä ja koskee myös rahapotin suuruutta.

Takavuosina eli liitosten edellisessä aallossa yhdistymisavustukset kääntyivät osin tarkoitustaan vastaan. Porkkanat olivat niin tuntuvia, että liitoksia tekivät myös sellaiset kunnat, jotka olivat elinvoimaisia itsenäisinäkin.

Ei ihme, että osa asiantuntijoista kutsui liitoksia rahastukseksi.

Läheskään kaikki seuraukset eivät olleet myönteisiä - tai ne olivat jopa yhteiskunnan kokonaisedun vastaisia. Liitokset sementoivat palvelu- ja henkilöstörakenteen vuosiksi. Porkkanoihin tuli taantumuksellinen sivumaku.

Sitten makupalat katosivat. Ennen tätä vuotta lainsäädäntö ei ole mahdollistanut yhdistymisavustuksia vuoden 2017 jälkeen.

Nyt porkkanaa on taas tarjolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos