Heijastimien käyttö pelastaisi ihmishenkiä - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Vain joka kolmas suomalainen tajuaa, että ”halpa henkivakuutus” ei ole vain lennokas heijastimien mainoslause – tilastot näyttävät selvästi, miten tärkeää on näkyä

3.12.2019 3:00

Vuoden pimeintä päivää vietetään reilun kahden viikon kuluttua 22. joulukuuta.

Liikenneturvan tekemän selvityksen mukaan vuoden pimeimpään vuosikolmannekseen eli loka-tammikuuhun ajoittuu lähes puolet kaikista jalankulkijoille tapahtuvista henkilövahingoista.

Kaikki eivät tietenkään johdu pimeästä, vaan myös liukkaus on syynä onnettomuuksissa.

Hälyttävintä tilastossa on kuitenkin se, että kaikista suojateillä tapahtuvista jalankulkijoiden vammautumisista yli puolet tapahtuu vuoden pimeimpinä kuukausina.

Toisen Liikenneturvan selvityksen mukaan alle puolet suomalaisista varustautuu heijastimella liikkuessaan pimeään aikaan jalkaisin ja vain kolmannes käyttää niitä säännöllisesti.

Selvää yhteyttä tilastojen välillä ei ole vaikea havaita.

Heijastimien käyttämättömyyteen on tutkimuksien mukaan monia syitä. Yleisin vastaus Liikenneturvan kyselyssä oli unohdus, jonka voi kääntää lähes suoraan piittaamattomuudeksi.

Suojatiellä ilman heijastinta kulkevan ihmisen havaitsee auton lähivaloilla noin 50 metrin päästä. Heijastimen kanssa matka voi olla jopa 350 metriä.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että taajamissa ja keskustoissa heijastimen kanssa liikkuvan ihmisen havaitsee aina, kunhan kuljettaja on normaalin tarkkaavainen.

Heijastimien tai heijastavan vaatemateriaalin käytön vaikutuksia onnettomuuksien todennäköisyyksiin on vaikea tutkia, mutta päteviä arvioita niistä on esitetty.

Onnettomuustietoinstituutin raportissa vuonna 2016 arveltiin, että vuosina 2010–2014 kuolemaan johtaneista suojatieonnettomuuksista yli kolmanneksessa kuolema olisi voitu välttää heijastimen käytöllä.

Edellä olevat luvut kertovat selvästi, kuinka olennaista ihmisten olisi käyttää heijastimia.

Moni saattaa ajatella, että osaa itse lukea liikennettä niin, ettei tarvitse heijastinta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että onnettomuudet eivät aina ole omista havainnoista kiinni.

Lisäapujen antaminen muille liikenteessä liikkuville ei ole huono idea, vaan klassisesti todeten "halpa henkivakuutus".

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos