Kymmenilletuhansille seuraajilleen tuulesta temmattua tietoa koronaviruksesta levittävät julkkikset tekevät kaikista vastuuttomimpia tekoja - Pääkirjoitukset - Satakunnan Kansa

Kymmenilletuhansille seuraajilleen tuulesta temmattua tietoa koronaviruksesta levittävät julkkikset tekevät kaikista vastuuttomimpia tekoja

15.3.2020 13:01

Maailmanlaajuisesti ja pienemmin myös vaikkapa koko Suomea koskettavissa uutistapahtumissa väärän tiedon eli disinformaation levittäminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Valitettavasti koronavirus ei tee tähän minkäänlaista poikkeusta.

Koronavirus on toki vaarallinen ja se on aiheuttanut kuolemia, mutta taudin etenemisestä ja sen tuhovoimasta on yritetty kaikin voimin tehdä totuutta dramaattisempaa.

Erityisesti väärä tieto leviää katastrofitilanteiden syöpäpesäkkeessä eli sosiaalisessa mediassa. Päivityksien lukemisessa kannattaa näinä aikoina olla valitseva ja pohtia tarkkaan.

Kumpaa pitäisi uskoa? Virallista valtion virastojen antamaa tietoa vai hyperventiloiden kauhuskenaarioita sosiaalisessa mediassa viljelevää twitteristiä? Valintaa ei pitäisi edes miettiä.

Tiedonvälityksen kannalta koronavirusepidemian kaltainen tilanne on uskomattoman haastava.

Informaatiota, huhuja ja epämääräisiä tietoja tulee maailman, kotimaan ja maakunnan tasolta sellainen määrä, että kaiken sen käsitteleminen ja tarjoilu kuluttajille vaatii medioilta paljon.

Näissä tilanteissa on kovin vähän tietoja, jotka voi julkaista sellaisenaan ilman tarkistusta. Luonnollisesti sairaanhoitopiirin tai terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoihin voi lähtökohtaisesti luottaa.

Median tehtävä on kuitenkin myös kyseenalaistaa. Onko kaikki tehty oikein? Olisiko jotain voinut tehdä paremmin? Näitä kysymyksiä on syytä esittää, mutta vastauksia niihin saataneen kuitenkin vasta epidemian laannuttua.

On myös ymmärrettävää, että ihmisillä on tässä tilanteessa pelkoja. Sosiaalisessa mediassa syötetyt kauhuskenaariot ovat omiaan pahentamaan pelkoon taipuvaisten ongelmia.

Pahinta on, että näiden epämääräisten "70 prosenttia suomalaisista kuolee"-tyyppisten täysin tuulesta temmattujen tietojen levittämiseen ovat lähteneet jopa kymmenilletuhansille seuraajille päivityksiään tekevät julkiset henkilöt. Tämä on todella vastuutonta.

Koska on selvää, että nämä dramatisoijat eivät omaa sekoiluaan somessa lopeta, olisi tärkeää että täysjärkiset käyttäjät miettisivät edes hetken ennen kuin jakavat epämääräisiä tietoja eteenpäin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?